Iz školskog svijeta
PRVI MAKER FAIRE ZAGREB
U dva dana više od 10 000 posjetitelja
objavljeno: 17. listopada 2019.

…u organizaciji udruge FabLab te partnera Tehničkog muzeja Nikola Tesla, CARNeta, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Happylaba, Garagelaba, Makera, Microtona, e-radionice, WizArta, Scientific Fabrication Laboratory i Školske knjige.

Poučeni stečenim iskustvom drugih festivala Maker Faire, poput onih održanih u Rimu i Beču ili događaja pod nazivom Mini Maker Faire u Trstu, Ljubljani i Osijeku prethodnih godina, tim entuzijasta okupio se kako bi organizirao ovaj poseban događaj. 

Maker Faire Zagreb uspio je privući gotovo 200 pojedinaca i grupa koji sa svojim idejama izlaze iz okvira zadanoga, one koji stvaraju u svojim podrumima, garažama i drugim okruženjima, a nisu imali priliku sa svojim projektima upoznati širu javnost ovog područja. Sudionici iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije i izlagači iz čitave Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika, prikazali su više od 70 projekata. Događaj je upotpunjen uvijek aktivnim, u Italiji robotom R2D2 izrađenim od otpada, koji je dio događanja Maker Faire Trieste.

Ovaj je sajam imao gotovo 11 000 posjetitelja, među kojima je bilo mnoštvo djece i mladih. Neprekidan slijed zainteresiranih koji su se zadržavali u razgovoru s izlagačima ili na radionicama samo je potvrda njihove znatiželje, što je dodatno zadovoljstvo i elan u organizaciji drugog izdanja 3. i 4. listopada 2020. godine.

„Prvi je Maker Faire Zagreb iza nas i opravdao je svoje postojanje. Važan razlog zašto smo krenuli u organizaciju jest podizanje svijesti o kulturi inovacije, inspiracija je mladima za nove neobične ideje te motivacija za ustrajnost u njihovoj realizaciji. Najveća je strepnja bila hoće li ljudi prepoznati što radimo. Upravo su obitelji s djecom kao i zaljubljenici u tehnologiju i kreativnost i u Beču bili osnovna skupina posjetitelja. Iako je ovaj sajam tek završio, već smo mislima i planovima u novom izdanju. Poslušat ćemo izlagače, pitati ih za mišljenja, naglasiti dobro i učiniti još boljim, popraviti slabosti ili nespretnosti kako bi drugo izdanje 2020. godine bilo još uspješnije.”

……………………

Roberto VDOVIĆ, producent sajma Maker Faire Zagreb