Školstvo u medijima
POUČAVANJE JE SAMO POSAO
„Neka vam vrijeme provedeno s obitelji bude prioritet”
objavljeno: 18. listopada 2019.

Svatko tko želi pronaći ravnotežu između karijere i obiteljskog života možda misli da je poučavanje idealan izbor za njega. Stabilno radno vrijeme, dugački praznici, pomaganje svom djetetu s izradom domaće zadaće…

Sve to zvuči poput savršenog posla za nekoga tko ima obitelj. Međutim, kako to zaista izgleda u stvarnosti za učitelje koji pokušavaju uravnotežiti karijeru s izazovima obiteljskog života?

Istina je da većina učitelja, ako ne i svi, imaju dugačke radne dane. Mnogi čak dolaze ranije na posao ili ostaju dulje u svojim učionicama. Mnogi pak kući nose hrpe materijala za ocjenjivanje i pripremu kako bi nastavili raditi nakon što stave djecu na spavanje. Da, mnogo je poslova i zanimanja na kojima ljudi provode dugačke radne dane i često su u vrlo stresnim okruženjima.

Međutim, poučavanje je posebno nezgodno, jer kad ste nastavnik teško je znati kad stati. Svi želimo svojim učenicima osigurati najbolje iskustvo učenja i dajemo sve od sebe da bismo to postigli, ali u jednome trenutku jednostavno moramo reći „dosta!” – sve ostalo mora pričekati.

Školski su praznici odlična prilika da učitelji provedu vrijeme sa svojim obiteljima. No dobar dio tih praznika učiteljima odlazi na planiranje, izrađivanje, organiziranje i postavljanje učionice u pripremi za nadolazeću godinu itd. Uz to, velika količina vremena posvećena je razmišljanju o učenicima, lekcijama i o tome što bi sve mogli kupiti za svoju učionicu. Stoga se učitelji jednostavno moraju pokušati isključiti i usmjeriti se na sebe i svoje obitelji.

Svake školske godine potičemo roditeljski angažman u našim školama – organiziramo radionice na kojima učenici pokazuju što znaju te pratimo njihov napredak. Međutim,  kad naša vlastita djeca dođu kući iz škole jedva čekajući da nam ispričaju o nadolazećem školskom događaju shrvani smo činjenicom da ponovno nećemo moći prisustvovati nečemu važnome za naše vlastito dijete.

U školi koju moja djeca pohađaju ja sam uvijek prva na svim događajima, bez obzira na to radi li se o roditeljskom sastanku, prikupljanju sredstava, raspravljanju o domaćoj zadaći itd. Ja ću biti tamo za svoje dijete, bez obzira na sve, dat ću sve od sebe da pokažem da sam predan i angažiran roditelj!

Učitelji bi mogli raditi 24 sata na dan, sedam dana tjedno cijelu godinu i još bi uvijek bilo stvari koje moraju napraviti. Tome nema kraja – uvijek postoji još nešto što bi mogli napraviti za svoje učenike. To je razlog zbog kojeg je važno znati kad povući crtu, da bi odvojili posao od obitelji i spriječili da im se posao uvuče u svaki aspekt njihovih života, na štetu vlastitoga privatnog života.

Poučavanje je prekrasan posao i zaista je privilegij raditi ga. Ali to je samo – posao. Neka vaša obitelj bude vaš prioritet. 

 

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com