PROSVJETNI SINDIKATI NE ODUSTAJU

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

četvrtak, 17. listopada 2019.

U ponedjeljak će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županija uključujući i Grad Zagreb, poručili su u četvrtak čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja ŠPREM istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

  • U petak će štrajkati osnovne i srednje škole u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Po podacima sindikata štrajku u srijedu, koji se održao samo u Zagrebu, odazvalo se 87,42 posto članstva u srednjim školama i 82,94 posto u osnovnim školama.

U četvrtak, kada štrajkaju škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, odaziv članstva sindikata bio je 89,37 posto u srednjim te 81,49 posto u osnovnim školama.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, te da će od sljedećeg tjedna početi s raznim sindikalnim aktivnostima na Trgu sv. Marka.

Poruka Vladi da nisu ispunjeni zahtjevi zaposlenih u obrazovanju

Štrajk i prosvjedi poruka su Vladi da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u državnim i javnim službama ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sustavu, kazao je Mihalinec.

Ustvrdio je kako povećanje koeficijenata više nije samo sindikalni zahtjev, već svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

"Drago nam je da je konačno iz usta premijera izrečena riječ - koeficijent, i priznanje da su neopravdano raspoređeni, samo što se ne možemo složiti s višegodišnjim rješavanjem i pokušajem dolaska do rješenja", rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem je premijerovu najavu u Saboru protumačila kao poruku da se ima za sve, osim za zaposlene u sustavu obrazovanja.

"Dragi moji kolegice i kolege, učitelji i zaposlenici u sustavu obrazovanja, vi ste ponovno zadnja rupa na svirali, država ponovno nema novaca za vas i obrazovanje", rekla je Šprem dodavši kako je obrazovanje Vladin prioritet samo u predizborno vrijeme.

Što se tiče najave o povećanju osnovice za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima, čelnici prosvjetnih sindikata kažu da im je drago što će povećanje dobiti svi, ali to nije riješilo njihove zahtjeve.

"Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem", poručio je Mihalinec.

Iz komunikacije s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak zaključili su kako ona i dalje drži da koeficijenti nisu pravedni, da se taj problem mora riješiti odmah i da nisu ispunjeni zahtjevi sindikata u štrajku. [ Hina ]

Vezani članci
Školski portal: Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje…

Školski portal: Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Na kulinarskim i gastronomskim radionicama pripremali su variva, salate, namaze,…

Školski portal: Tjelesna i zdravstvena kultura

Tjelesna i zdravstvena kultura

… tijekom ljetnih praznika pošto sam saznala da ću od…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…