Jučer-danas-sutra
PROSVJETNI SINDIKATI NE ODUSTAJU
U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj
objavljeno: 17. listopada 2019.

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja ŠPREM istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

  • U petak će štrajkati osnovne i srednje škole u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Po podacima sindikata štrajku u srijedu, koji se održao samo u Zagrebu, odazvalo se 87,42 posto članstva u srednjim školama i 82,94 posto u osnovnim školama.

U četvrtak, kada štrajkaju škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, odaziv članstva sindikata bio je 89,37 posto u srednjim te 81,49 posto u osnovnim školama.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, te da će od sljedećeg tjedna početi s raznim sindikalnim aktivnostima na Trgu sv. Marka.

Poruka Vladi da nisu ispunjeni zahtjevi zaposlenih u obrazovanju

Štrajk i prosvjedi poruka su Vladi da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u državnim i javnim službama ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sustavu, kazao je Mihalinec.

Ustvrdio je kako povećanje koeficijenata više nije samo sindikalni zahtjev, već svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

“Drago nam je da je konačno iz usta premijera izrečena riječ – koeficijent, i priznanje da su neopravdano raspoređeni, samo što se ne možemo složiti s višegodišnjim rješavanjem i pokušajem dolaska do rješenja“, rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem je premijerovu najavu u Saboru protumačila kao poruku da se ima za sve, osim za zaposlene u sustavu obrazovanja.

“Dragi moji kolegice i kolege, učitelji i zaposlenici u sustavu obrazovanja, vi ste ponovno zadnja rupa na svirali, država ponovno nema novaca za vas i obrazovanje”, rekla je Šprem dodavši kako je obrazovanje Vladin prioritet samo u predizborno vrijeme.

Što se tiče najave o povećanju osnovice za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima, čelnici prosvjetnih sindikata kažu da im je drago što će povećanje dobiti svi, ali to nije riješilo njihove zahtjeve.

“Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem”, poručio je Mihalinec.

Iz komunikacije s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak zaključili su kako ona i dalje drži da koeficijenti nisu pravedni, da se taj problem mora riješiti odmah i da nisu ispunjeni zahtjevi sindikata u štrajku. [ Hina ]