Zanimljivosti
VAPAJ UČITELJA RAZREDNE NASTAVE
Roditelji, naučite djecu pravilno govoriti prije polaska u školu
objavljeno: 31. listopada 2019.

Svake godine naša djeca govore sve lošije. U školu se upisuju djeca s problemima u govoru koje njihovi roditelji, čini se, nisu primijetili. Kolegica kaže da joj katkad dođe da vikne: „Dragi roditelji, naučite djecu pravilno izgovarati riječi materinskog jezika prije polaska u školu!”

Djeca katkad pravilno izgovaraju riječi, ali se primjećuje oskudnost rječnika i nemogućnost izražavanja vlastitih misli. U tom slučaju učitelji savjetuju roditeljima: „Pođite od sebe. Više razgovarajte s djecom. Čitajte i tražite od njih da prepričaju pročitano. Primijetite li problem, pravodobno se obratite logopedu i ne zatvarajte oči pred problemima.”

Učitelj se ne brine bez razloga. Pravilno izgovaranje glasova osnova je opismenjavanja. Na razvoj govora mogu utjecati problemi sa sluhom, vidom, štitnjačom, pa čak i živčanim sustavom, kao i mnoge mentalne bolesti. Važno ih je na vrijeme uočiti, što prije to bolje.

Također preporučujemo da se strani jezik ne počne učiti prerano zbog narušavanja pravilnog izgovora glasova, jer norma u stranom jeziku može biti defekt u materinskom jeziku.

Ako je izgovor glasova narušen, ne preporučuje se učiti čitati i pisati ni na materinskom jeziku prije polaska u školu. Najvažnije je da dijete pravilno izgovara i razlikuje glasove jezika kojim se služi.

Važno je razumjeti da problemi s govorom utječu ne samo na učenje već i na komunikaciju s vršnjacima.

Često se djeca koja su svjesna svojih govornih mana stide i zatvaraju u sebe.

Roditelji, zapamtite, govor vaše djece u vašim je rukama!

………………

NAPOMENA 

  • RUSIJA: Zen Yadex – društvena platforma ruskog pretraživača Yandex.
  • Izvor: zen.yandex.ru