Zanimljivosti
SAD: PORUKA UČITELJA
Pismo učiteljice: Ne možemo sve sami
objavljeno: 21. studenoga 2019.

Svake godine svjedočimo pozitivnim učincima roditeljske uključenosti na akademske rezultate djeteta. Suprotno tome, redovito svjedočimo i negativnim učincima roditelja kojima obrazovanje nije prioritet.

Učenici se ne mogu učinkovito obrazovati ako roditelji u svome domu ne daju prioritet obrazovanju. To je kao kad odvedete dijete liječniku zbog određene tegobe. Roditelj se mora pridržavati liječničkih preporuka i dati prioritet zdravlju kako bi se dijete učinkovito izliječilo.

Roditelji moraju preuzeti vodeću ulogu i odgovornost za obrazovanje svoje djece i podržati učitelje u potrazi za kvalitetnim obrazovanjem koje odgovara potrebama učenika. Učitelji to jednostavno ne mogu sami.

Učiteljica kaže da su za uspjeh djeteta ključni roditelji.

Poslala je pismo koje je uputila upravo njima.

Dragi roditelji,

Ja sam učitelj. Stvaram sigurno, poticajno okruženje za učenje vašeg djeteta. Mogu potaknuti i podržati vaše dijete u procesu učenja. Mogu ga naučiti kako razmišljati logički i kreativno. Mogu učinkovito naučiti vaše dijete gradivu zadanoga kurikuluma. Mogu potaknuti njegov intelekt.

Mogu prepoznati njegove vrline i nedostatke. Mogu ojačati njegove slabe strane i nadograđivati njegove jače strane. Mogu graditi odnos povjerenja i poštovanja s vašim djetetom. Mogu pokušati graditi produktivan odnos s roditeljima. Mogu vašem djetetu omogućiti pozitivno iskustvo obrazovanja. Vaše će dijete napustiti moju učionicu s potrebnim znanjima koja će mu služiti u njegovu budućem školovanju.

Ali ne mogu sama.

Nisam roditelj. Ne mogu jamčiti da će vaše dijete na vrijeme stići na nastavu i da neće izostajati s nastave više nego je to nužno. Ne mogu nametnuti obrazovanje kao prioritet u vašem domu. Ne mogu mu omogućiti kućno okruženje bogato literaturom. Ne mogu ograničiti vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranom pretražujući društvene mreže. Ne mogu vašem djetetu ugraditi vrijednost obrazovanja kao što to možete vi.

Ne mogu rješavati probleme s disciplinom koji utječu na učenje vašeg djeteta. Ne mogu vas natjerati da pohađate roditeljske sastanke i surađujete u raspravi o tome kako najbolje iskoristiti djetetov potencijal. Ne mogu uvjeriti dijete da smo vi i ja tim koji djeluje u njegovu najboljem interesu.

Iskreno, bez vaše suradnje moja su borba i gorljivi pokušaji obrazovanja vašeg djeteta Sizifov posao. Molim vas, shvatite i vrednujte golemu ulogu koju imate u postizanju rezultata u obrazovanju vašeg djeteta.

S poštovanjem, učiteljica vašeg djeteta.

………………

NAPOMENA

  • SAD: The Atlanta Journal Constitution – dnevne novine u Atlanti.
  • Izvor: ajc.com