Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
I u Rimu predstavili svoj projekt „Seismograph”
objavljeno: 23. listopada 2019.

Maker Faire Rome europsko je izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a. Taj sajam okuplja tehničke entuzijaste, obrtnike, edukatore, hobiste, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente, učenike i komercijalne izlagače koji dolaze pokazati svoje kreacije i dijeliti svoja znanja i iskustva te na taj način slaviti Maker movement – pokret koji ujedinjuje kreativnost, stvaralaštvo, nove tehnologije i inovativnost.

Sajmovi poput ovoga održavaju se diljem svijeta, a ovaj u Rimu najveći je u Europi i jedan od najvećih ove vrste na svijetu. Ove ga je godine tako vidjelo više 100 000 posjetitelja, a svoje je projekte predstavilo više od 1500 izlagača iz 40 zemalja iz svih dijelova svijeta, predstavljajući više od 600 projekata.

Na velikom znanstvenom sajmu u Rimu Hrvatsku su ove godine predstavljali vukovarski gimnazijalci Matija Hardi i Marko Macura u pratnji svojih mentora Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, koji su predstavili projekt „Seismograph – Earthquake detector in real time” 

Projekt je ove godine proglašen najboljim projektom donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma pod nazivom Generacija Next, pri čemu je Kostas Nebis, glavni direktor i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, posebno istaknuo važnost našeg projekta prepoznajući njegovu namjenu i ideju koja pridonosi pozitivnim promjenama u raznim dijelovima društva.

Svojim uspjehom zaslužili smo i poziv znanstvenika i promicatelja znanosti Roberta Vdovića i Krešimira Čanića na prvi sajam inovacija u Hrvatskoj Maker Fair Zagreb, a koji je održan u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Tom smo prilikom, uz seizmograf, pozvani predstaviti i naš drugi, također pobjednički projekt s događanja Arduino Day Community Challenge, održanog u Milanu, pod nazivom „Vukovar: Our view of a smart living”. Za projekt Pametni grad zajedničkim glasovima članova organizacije primili smo titulu Istaknuti izlagač (Merit of Maker).

Za sve to se pročulo, pa smo pozvani i na sajam u Rim. Tamošnji su nas organizatori pozvali da i ondje predstavimo projekt „Seismograph”, pri čemu su nas nagradili besplatnim smještajem u luksuznom hotelu H10 Roma Città u samom središtu Rima.

Na svakom natjecanju, izložbi, smotri isticali smo ideju vodilju kako svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, novčanih sredstava, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije budu odvažni i ustrajni u svladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za prvi korak u nepoznato i nepredvidivo, jer najvažnije su volja i ideja.

Kako za sve ovakve projekte trebaju i financijska sredstava, u Hrvatskom Telekomu imaju sluha za naše rezultate, jer smatraju da nam treba pomoći u stvaranju #Svijeta boljih mogućnosti!

Brojna događanja u Rimu bila su iznimno dinamična, tako su se u našem paviljonu izmjenjivala zbivanja u izložbenim područjima Open Lab, Fablab, House of Drones, Attractions, Show i Teaching and Kids islands, a Gimnazija Vukovar jedina je predstavljala Hrvatsku. Večernji su termini bili rezervirani za tematske rasprave, stjecanje iskustva, ali i novih poznanstava i suradnji. Posebno bismo izdvojili događaj Groundbreakers – Re:making the future, svečano otvorenje konferencije „Maker Faire Rome – Europsko izdanje” održane u srcu grada, a predvođene uglednim govornicima i njihovim inspirativnim pričama, idejama i vizijama.

…………………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar