Zanimljivosti
OŠ DUBRAVA
„Mali znanstvenici” koji žele pomoći da se sačuva planet Zemlja
objavljeno: 23. listopada 2019.

Vjerujem da ste svi čuli za djevojčicu Gretu Thunberg koja je pokrenula SchoolStrike4climate, ali ona nije jedina koju zabrinjava budućnost Zemlje i klimatske promjene. Ima nas još, u cijelom svijetu, u Europi, u Hrvatskoj, u Dubravi… Udružili smo se radi pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje. Priča počinje u Francuskoj.

Sudjelujući u Zelenom tjednu, učenici u dobi od sedam do 12 godina iz gradića Poissyja, 30-ak km udaljenog od Pariza, učili su o bioraznolikosti. Ta ih je tema toliko zainteresirala da su svoju učiteljicu Anaïs Willocq zamolili neka im pomogne kako bi više naučili o očuvanju bioraznolikosti te o ostalim ekološkim problemima. Tako su pokrenuli projekt o svjetlosnom onečišćenju u svojem gradu i cijeloj Francuskoj. Tijekom 2019. godine nastavili su se baviti ekološkim problemima na lokalnoj i nacionalnoj razini te su svoj projekt proširili na druge europske zemlje. U projekt pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje uključilo se još 11 zemalja Europske unije. Elsa Da Costa-Grangier, francuska novinarka i producentica, podržala ih je  i postala koordinatorica za Europu te im pomogla u ostvarivanju ciljeva koje su sebi zadali. Tako se i OŠ Dubrava uključila u projekt.

„Mali znanstvenici” iz OŠ Dubrava u ovom projektu predstavljaju Hrvatsku.

Dvadeset učenika > Margareta Bilanović, Luka Čus, Martin Jambrušić, Fran Štehec Sušac, Barbara Vreš, Ella Runjavec, Paula Šimić, Lana Tomić, Morana Krivan, Lucija Mršić, Daria Radović, Tara Sablić, Dominik Belinić, Kristijan Bilanović, Ivona Gašparić, Nika Katalenac, Nika Kelečić, Borna Oreški, Valentino Salaj i Patrik Šaško i njihove učiteljice Jelena Skupnjak, prof. fizike, i Melita Androlić, prof. biologije i kemije, proučavali su razne dokumente tražeći informacije i pišući svoje članke buduće Deklaracije.

Snimili su kratak videozapis u kojem su učenici objasnili zašto sudjeluju u projektu i zašto misle da je on važan ne samo za njih nego i za sve ljude na Zemlji. Posebno su se osvrnuli na dva ekološka problema koja su dodatno istražili i napisali članke Deklaracije vezane za njih. Riječ je o krčenju šuma i svjetlosnom onečišćenju. Sa sudionicima iz ostalih jedanaest zemalja napravili su videozapis kojim je projekt predstavljen na francuskoj televiziji i na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Deklaracija će biti prevedena na 24 jezika EU-a i predstavljena u Europskom parlamentu 27. studenoga 2019.

Na predstavljanje Deklaracije odlazi i petero učenika OŠ Dubrava sa svojim učiteljicama.

„Zemlja je živa. Osjeća, ali ne može govoriti. Stoga mi moramo biti njezin glas. Jedan od načina kako to možemo postići jest da napišemo Deklaraciju o pravima planeta Zemlje.

Djeca su budućnost našeg planeta, pa je i njihova uloga u ovom projektu iznimno važna.

Zaslužujemo zdrav planet i normalan život!”

(Mali znanstvenici iz OŠ Dubrava)

Čeka nas još mnogo posla u očuvanju planeta Zemlje pa se nadamo da ćete nas svi poduprijeti u radu na ovom projektu. Ne postoji drugi planet na koji bismo se mogli preseliti kad potrošimo sve zalihe na ovome.

Čuvajmo Zemlju!

………………..

Melita ANDROLIĆ, prof. biologije i kemije | OŠ Dubrava, Zagreb