Školstvo u medijima
UČITELJI MORAJU IZDRŽATI I POSEBNU VRSTU IZAZOVA
Nevjerojatne izjave kojima su roditelji pokušali opravdati dijete
objavljeno: 30. listopada 2019.

Uz osmišljavanje zanimljivih lekcija i razrješavanja svađa među učenicima, učitelji moraju izdržati i posebnu vrstu izazova. Šteta što roditelji nisu svjesni besmislenosti svojih zahtjeva i komentara. Donosimo neke od najzanimljivijih.

O REZULTATIMA ISPITA

Djevojčica nije učila i preskočila je većinu pitanja na ispitu. Mama je došla u školu požaliti se na jedinicu i kazala je kako je trebalo ocjenjivati samo odgovore na ona pitanja na koja je djevojčica odgovorila. Trebala je stoga dobiti peticu, s obzirom na to da su odgovori na ona pitanja na koja je odabrala odgovoriti bili točni.

Imala sam roditelja koji mi je rekao da se njegov sin ponaša glupo iz obzira prema meni, jer je kod kuće iznimno pametan.

Moja majka koja je učiteljica prisiljena je ponavljati ispite, ne zbog toga što djeca imaju problem, već zato što se roditelji žale kako je njihov mali genijalac nekim neobjašnjivim slučajem dobio jedinicu.

O DOMAĆOJ ZADAĆI

„Nije vaš posao da poučavate lekcije.”

„Intelektualno vlasništvo zapravo je siva zona”, kazao je roditelj na djetetovo očigledno plagiranje.

„Caitlyn zaista ne voli pisati. Ona će odsad jednostavno usmeno odgovarati na pitanja.”

„Moje dijete pati od anksioznosti. Neće moći dovršiti projekt. Bez obzira na svoju nesposobnost da do kraja obavi istraživanje vezano za zadatak, zaslužila je peticu za kraj i ako joj date manju ocjenu prijavit ću vas administraciji i tužiti školu.”

O NASILJU

Suočen s ponašanjem svog djeteta, roditelj je rekao: „Od osam do 14 sati to je vaš problem, a ne moj!”

Dječak je udario djevojčicu i slomio joj nos. Otac je došao na sastanak s učiteljicom i ravnateljem i pritom „dao pet” svom sinu, odobravajući njegov postupak.

„Da, moje se dijete neprimjereno ponašalo, ali vi ste mu oteli papirnati avion i zgužvali ga, prema tome sami ste krivi.”

„O da, njezina raspoloženja ovise o vremenu”, kazao je roditelj nakon što mi je učenica zaprijetila da će me ubiti, jer sam izvadila punjač njezina mobitela iz utičnice.

O ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA

Moja je žena učiteljica u osnovnoj školi i sumnja na autizam jednog učenika. Održala je sastanak s majkom i predložila joj da odvede dijete na procjenu, a majka je odbila i odgovorila: „Ako moj sin ima autizam, onda ste ga vi i uzrokovali.”

Odgojiteljica u vrtiću podijelila je zahtjeve roditelja na skupine „Zašto moje dijete već ne zna napisati vlastito ime”, „Ne želim da moje dijete nosi kremu protiv sunca”, „Moje se dijete neće cijepiti” i „Moje dijete jede samo organsku hranu”.

Liječnički nalazi jednog djeteta upućivali su na mogući autizam. Majka je na roditeljskom sastanku kazala: „Ne znam što je u pitanju i ne želim znati. Nikada ne guglam simptome.”

NERAZUMNI ZAHTJEVI

„S obzirom na porez koji plaćamo, očekivali bismo da su naši nastavnici sposobni pripremiti svako dijete za fakultet koji želi.”

„Roditelj me zamolio da izuzmem njezino dijete od odgovaranja na nastavi španjolskog jezika. Rekla je da je njezinoj kćeri neugodno bilo što reći na španjolskom.”

JEDNOSTAVNO NEVJEROJATNO

Rečeno mi je kako je očigledno zašto radim u obrazovanju za djecu s posebnim potrebama, s obzirom na to da nikad ne bih mogla poučavati „normalnu djecu”.

Roditelji mojih trećaša ušetali su u učionicu s ovjerenim zahtjevima:

1. Branimo unošenje glutena u učionicu, jer ne želimo da se naša kći osjeća izoliranom. Ona nema celikaliju, već se radi o obiteljskom izboru;

2. Moramo pustiti dijete da svaki dan odabere s kime će sjediti;

3. Dijete treba biti izuzeto iz nastave povijesti, jer je prenapredno za taj kurikulum, ali ne i dovoljno napredno da preskoči razred.

Dragi učitelji, u novoj se školskoj godini potrudite izbaciti zlostavljanja i napade na roditelje s roditeljskih sastanaka.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Scary Mommy – američki portal posvećen roditeljstvu.
  • Izvor: scarymommy.com