Jučer-danas-sutra
SINDIKALCI S HARMONIKOM NA MARKOVOM TRGU
‘Štrajkat ćemo sve dok se ne riješi zaostajanje naših plaća’
objavljeno: 23. listopada 2019.

…gdje su Vladi prirediti kulturno-prosvjedni nastup. Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili  su uz pratnju harmonike kao sindikalni “band aid Škole za život”.  Sindikalni čelnici su poručili “da su ovdje i da znaju i mogu puno toga”.

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan, danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će iduće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

Po dolasku na Markov trg okupljenima se obratio Branimir Mihalinec. “Danas premijeru šaljemo nekoliko poruka”, rekao je Mihalinec na Markovu trgu.
“Jedna od najvažnijih – premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja”. “Bit ćemo u štrajku toliko dugo dok se ne riješi zaostajanja naših plaća”, rekao je sindikalist.

Za sutra, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec, je najavio štrajk škola u osječko-baranjskoj županiji, bjelovarsko-bilogorskoj županiji te ličko-senjskoj županiji.

Sanja Šprem je rekla da Vlada može kažnjavati sindikalne čelnike, ali ne smije zaposlene u sustavu obrazovanja. “Mi se borimo za naše dostojanstvo”

Prosvjednici su poslije govora i zapjevali pod prozorima Vlade uz pratnju harmonike. “Neka smo složni sada mi, štrajkamo dalje, tu smo svi.Učitelj mora dići svoj glas, za svoje đake i za sve nas”, zapjevali su prosvjednici na melodiju pjesme “Kuća na kraju sela” Miroslava Škore. Prepjevali su i “Zar je voljeti grijeh” Zorice Kondže. “Kap ko pak Lijepa Naša tiho jeca. Dan po dan svi odlaze iz nje van. Izgubit će se po svijetu ako ih ne voliš ti. Pokaži bolji put i nove nade daj. Tuđe se rađaju misli, niz lice klizi nam bol. Zar ne bi ponovo sjeli zajedno za stol”, poručuli su premijeru, nakon čega su udarili po bećarcu.   [HINA | dnevnik.hr ]