Jučer-danas-sutra
SUTRA ĆE ŠTRAJKATI ŠKOLE U ZADARSKOJ I ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI.
Mihalinec: Prozivam Grabar-Kitarović i Škoru da objave stav o zaostajanju plaća prosvjetara
objavljeno: 24. listopada 2019.

“Javno prozivam predsjednicu Kolindu GRABAR-KITAROVIĆ, i predsjedničkog kandidata Miroslava ŠKORU da do 31. listopada objave svima svoj stav o zaostajanju plaća učitelja i svih zaposlenih u odgoju i obrazovanju”, poručio je Mihalinec.

Dodao je kako su prethodno imali sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović, koja je tom prilikom izrazila jasno razumijevanje za njihove zahtjeve i jasno iskazala stav prema učiteljima, da ne smiju biti diskriminirani stoga očekuje njenu javnu potporu.

“Od Zorana Milanovića ne očekujem, niti tražim, da kaže svoj stav, on je svoj stav rekao 2012. kada je jedino učiteljima smanjio plaće, a 2015. se u štrajku nije ni obratio zaposlenima u odgoju i obrazovanju”, naglasio je Mihalinec.

Najavio je da će u petak štrajkati škole u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

U županijama koje štrajkaju danaas, a to su Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija, odaziv članstva u srednjim školama bio je 89,32 posto.

Kazao je kako je Vlada pozvala sindikate javnih službi na sastanak koji se treba održati u petak, ali da su ga odgodili zbog sindikalnih obaveza za ponedjeljak, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u 10 sati.

“Taj je sastanak za pregovore o osnovici plaće. Najavljujem da će se naša dva sindikata odazvati tom sastanku, ali će tamo tražiti točan termin vezan za pregovore o koeficijentima. Ukoliko neće biti mogućnosti razgovora o koeficijentima, onda ćemo odlučiti hoćemo li se više odazivati na sastanke o osnovici plaće”, objasnio je Mihalinec.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana TUŠKAN da u osnovnim školama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji štrajka 97,48 posto članova, u Osječko-baranjskoj 96,77 posto, a podatke za Ličko-senjsku županiju još nisu prikupili.

Osvrnula se na izjavu premijera, koji ih je, kako je ustvrdila Tuškan, pozvao na sastanak radi obnove socijalnog dijaloga. “Kako mi za taj poziv ne znamo, ni koje mu je vrijeme, ni mjesto, mi ćemo premijera sutra čekati u 11 sati ispred Muzeja iluzija, gdje ćemo održati tiskovnu konferenciju”, najavila je Tuškan.

Na pitanje je li zatražio stav od predsjedničkih kandidata kako bi kasnije poručio članstvu za koga da glasaju, Mihalinec je rekao da neće pozvati članstvo da glasuju ni za jednog kandidata. “Ako žele potporu naših članova moraju o tome reći jasan stav”, kazao je Mihalinec.

Također je odgovorio na  tvrdnje ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kako je u sustavu zbog dugotrajnog štrajka “neodrživo stanje”.

“Smirujemo ministricu Divjak i javnost. Do 1. studenog, kada završi prvi ciklus štrajka, svi će učenici biti tek četvrti dan u štrajku”, naglasio je Mihalinec. [Hina]