Jučer-danas-sutra
ŠTRAJK SE NASTAVLJA
Objavljeno koje škole neće raditi u ponedjeljak
objavljeno: 25. listopada 2019.

… škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Ana TUŠKAN izjavila je na konferenciji za medije ispred Muzeja iluzija u zagrebačkoj Ilici kako ne žele da ih se povezuje s politikom ili određenim političkim strankama i kandidatima za predsjednika države.

Rekla je to nakon što je u četvrtak Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, s kojim je SHU zajedno u štrajku, prozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da jasno iskažu stav o stanju u obrazovanju i štrajku prosvjetnih radnika. Škoro je sindikate pozvao na razgovor, a aktualna predsjednica je na Twitteru kazala kako podržava njihove zahtjeve.

“Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke ni sa jednom političkom strankom. Neka se izjasne što misle o obrazovanju, jer će to sigurno biti program svakog od kandidata, ali to s nama veze nema” – kazala je Tuškan, dodajući – “Na sastanak se neće ići, ne želimo biti povezivani ni sa jednim kandidatom.

  • Najavila je također da u ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj, i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U štrajku u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u petak, odaziv članstva dvaju sindikata bio je 87 posto u srednjim školama, i 92 posto u osnovnim školama prema podacima do 11 sati.

Njihovi zahtjevi su povećanje koeficijenata složenosti poslova za 1,406 postotna boda, pri čemu bi se izjednačili s ostalim javnim i državnim službenicima. Naglasili su da, uslijed povećanja osnovice za 6,12 posto kako je najavio premijer Andrej Plenković, njihove plaće i dalje zaostaju za drugima u sustavu.

“Ustrajemo i dalje, naši su zahtjevi utemeljeni, pravno potkovani i pravedni”, poručila je Tuškan.  [ HINA]