Zanimljivosti
IZVANREDNA ARHITEKTURA TAJLANDSKOGA ŠKOLSTVA
Jedinstveni prostori za učenje
objavljeno: 28. listopada 2019.

Iako Tajland ima dobro organiziran obrazovni sustav, zemlja se uvelike oslanja na učenje napamet i brzorazvijajući kurikulum koji učiteljima može otežati usporedbu standarda ili ispitivanje alternativnih metoda poučavanja.

U ovom ćemo tekstu pomnije pogledati tajlandske obrazovne projekte te istražiti neke jedinstvene prostore za učenje koji su osmišljeni s namjerom da se uklope u okoliš, ali i da omoguće izvanredna mjesta za učenje i igru.

LEBDEĆA ŠKOLA

Svrha je ovog projekta bila pomoći ublažiti posljedice siromaštva u selu Shangkhaburi. Projekt se usredotočuje na dva arhitektonska elementa: vreće punjene zemljom koje služe kao „lansirne rampe” te laganu željeznu strukturu koja podsjeća na „leteći brod” koji se uzdiže.

CENTAR ZA MIGRANTE KWEL KAH BAUNG

Osmišljen kao centar za učenje usred šarolikoga pejzaža Sjevernog Tajlanda, Centar za migrante Kwel Kah Baung učenike potiče na učenje, a lokalnim radnicima pomaže u usavršavanju njihovih vještina.

POKRETNE ŠKOLE 001

Pokretna škola 001 jest modularna, prenosiva škola za izbjeglice i migrante. Izgrađena pomoću blata, bambusa i platnenih cerada, ova škola maksimalno iskorištava prozračivanje i prirodno svjetlo te istodobno umanjuje utjecaje poplava.

PRIVREMENA UČIONICA ŠKOLE CDC

Osmišljena kao škola za više od 100 učenika, Privremena učionica izgrađena je za učenike tijekom velikih renovacija. Namijenjena za poučavanje migranta, privremena učionica sastoji se od dviju velikih učionica koje su izgrađene u samo tri tjedna.

ISTRAŽIVAČKI CENTAR I DVORANA ZA PREDAVANJA ERBER

Centar Erber temeljen je na tradicionalnim farmama s kvadratnim dvorišnim prostorom. Centar također sadrži natkrivenu platformu, prostore za sastanke i komunalna područja, a cijela je zgrada izgrađena od zemlje i bambusa.

ŠKOLA PANYADEN

Škola Panyaden smještena je u nekadašnjem voćnjaku na jugu Tajlanda. Sastoji se od neslužbenih paviljona koji uključuju učionice, kantinu i prostor za okupljanja. Škola je izgrađena od jednostavnih materijala, poput bambusa i zemlje.

ŠKOLA BAAN NHONG BUA

Osmišljena u obliku četiri učionice i prostora za razne aktivnosti koji su raspoređeni oko središnje zone, škola Baan Nhong Bua izgrađena je pomoću modularnih materijala i postupka suhe gradnje.

ŠKOLA BAAN HUAY SARN YAW

Škola Baan Huay Sarn Yaw osmišljena je kao tri nove standardne učionice za učenike iz plemenskih obitelji. Pri izgradnji je upotrijebljena lagana struktura radi seizmičkog lokaliteta te kako bi se osigurao višefunkcionalni prostor ispod zgrade.

NOVI KAMPUS ZA OSPOSOBLJAVANJE I PRIVREMENI DOMOVI

Osmišljen kao novi pogon za programe osposobljavanja, ova je zgrada izgrađena od opeke, koja je ujedno upotrijebljena za urede i zidove učionica, te od drvene krovne konstrukcije.

………………

NAPOMENA 

  • Architizer je portal na kojem arhitekti traže, procjenjuju i dijele proizvode gradnje. Namjera je osnažiti arhitekte informacijama za izgradnju boljih građevina, gradova i svijeta.
  • Izvor: architizer.com