Školstvo u medijima
I TOGA IMA > ŠVEDSKA
Iz škola planiraju izbaciti povijest prije 18. stoljeća
objavljeno: 29. listopada 2019.

„Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu”, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet povijest radikalno promijeni.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju posvetiti rodnim pitanjima, klimatskim promjenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici od 13 do 15 godina, više ne će biti predavana povijest starija od 18. stoljeća. Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kad je Švedska bila velika sila (1611. – 1718.) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz povijesnih udžbenika za najmlađe.

Revidirani nastavni planovi rezultat su nedostatka vremena za poučavanje povijesti u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje. Učenici viših razreda moraju se više usredotočiti na 19. stoljeće, na holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tijekom poslijeratne ere, navodi Odbor. Ova je namjera, međutim, izazvala otpor kod profesora povijesti.

– To je grozno, bizarno i apsurdno – tvrdi povjesničar Dick HARRISON i ističe da je prisiljen reagirati i upozoriti na činjenicu da je „drevna povijest” potrebna:

– Sve što nas okružuje naslijeđe je starih Grka.

Harrison upozorava da će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno, a prijedlog za „skraćivanje povijesti” u Švedskoj nazvao je „bolesnim”. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Svd.de ]