Zanimljivosti
OŠ SVETI PETAR OREHOVEC
Mali novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra
objavljeno: 30. listopada 2019.

… [„Young journalists of today – resposible digital citizens of tomorrow”].

Koordinator je projekta OŠ Sveti Petar Orehovec koja je prošlog tjedna ugostila partnere iz škola iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske.

Na prvoj razmjeni u projektu sudjelovali su samo učitelji, jer je svrha razmjene bila informirati učitelje, članove Erasmusova timova kako educirati male novinare i pokrenuti školske digitalne časopise.

Budući da školski digitalni list zasad ima samo orehovečka škola, domaćini su gostima predstavili svoj digitalni školski list „Klinček” te su organizirali različite aktivnosti da svojim kolegama olakšaju ulazak u svijet digitalnog novinarstva.

Prisutni učitelji, po četiri predstavnika iz svake partnerske škole, zato su zajedno učili odlike novinarskog stila, a razgovarali su i o ostalim potrebnim preduvjetima za kvalitetan školski digitalni list.

Jedan je od preduvjeta i da mali novinari u svojim tekstovima moraju poštivati pravo na privatnost i druga dječja i građanska prava. O zaštiti dječjih prava u medijima govorila je Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu.

S odlikama novinarskog stila Erasmusove timove upoznali su Tena PERIŠIN, profesorica sa Studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti, te novinar i predavač Igor WEIDLICH.

O važnosti medijske pismenosti govorila je Ana DOKLER, urednica portala medijskapismenost.hr, a Marko MATIJEVIĆ, urednik portala Srednja.hr, predstavio je svoj portal. Partneri su razgovarali i o tiskanim dječjim časopisima, a u gostima je bio bivši Lastan Saša DRACH.

Budući da su se partneri osim digitalnih listova tijekom projekta obvezali pripremiti i radionice medijske pismenosti, na razmjeni je održana i radionica s temom kako pripremiti kvalitetnu radionicu. Tu je radionicu održao Domagoj MORIĆ, iskusni voditelj radionica za područja medijske pismenosti i građanskog odgoja. Partneri su na prvoj razmjeni imali i različite kulturne aktivnosti kako bi bolje upoznali našu kulturu. Jedna od njih bila je posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, slavne književnice i prve političke novinarke u Hrvatskoj.

………….

Stojanka LESIČKI, školska knjižničarka | OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec