Zanimljivosti
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Dodir naših priča
objavljeno: 30. listopada 2019.

Članovi Udruge slijepih Našice [predsjednik R. Butković te članice T. Bela, I. Pinter i V. Grahovac] „vodili” su nas kroz doručak. Predsjednik Udruge ispričao nam je svoje iskustvo doručkovanja kao slijepe osobe te nas je uputio da se ne trebamo uplašiti kad stavimo poveze na oči. Nimalo ugodno bilo je, kažu djeca koja su doručkovala s povezima na očima.

Neki su rekli čak da je bilo strašno ne vidjeti druge učenike, ne vidjeti žlicu i zdjelicu koja je ispred njih. Jedan je moj trećaš rekao kako je bilo jezovito iskustvo slušanja lupkanja žlica, čak i prolijevanja mlijeka i strašnog žamora oko njega. Ja bih rekla – drukčije. Nesigurnije od svakidašnjega. Neobično. Da, i pomalo strašno bilo je gledati u mrak. Osvijestiti bar jednu od tih malenih glava bio je moj cilj. Cilj sam i ostvarila.

Mnoštvo drugih aktivnosti uslijedilo je za moje trećaše povratkom u PŠ Budimci. U goste nam je došao Borna BELA, slijepi dječak koji unazad pet godina dolazi u moj razred družiti se s učenicima. Doveo je i svoga terapijskog psa Rollyja [koji je, kako Borna kaže, sad u funkciji njegova kućnog ljubimca jer je odnedavno „u mirovini”]. Borna nam je donio mnoštvo pomagala za slijepe: Perkinsov stroj na kojem nam je napisao lijepe rečenice o vremenu provedenom s nama, ali i naša imena i prezimena. Sastavili smo pjesmu povodom Dana jabuka, on ju je natipkao na perkinsici, a potom i zapisao u električnu bilježnicu Pronto. Bile su tu taktilne slikovnice na brajici, Bornini udžbenici na brajici, geometrijski pribor za slijepe, govorni kalkulator, Bornin ručni sat koji govori vrijeme, taktilni zemljopisni atlas i vrlo zanimljiv stroj imenom Plex talk. To je uređaj za slušanje (lektire, glazbe) za koji su učenici rekli da bi im baš dobro došao kad im lektirno djelo ima više od 100 stranica!

Dojmile su nas se posebno igre Čovječe, ne ljuti se, Domino i Rubikova kocka kao drage igre iz Bornina djetinjstva.

Ipak najviše od svega zadivio nas je veseli nasmijani osmaš koji voli glazbu, svira bubnjeve, voli igru sa svojim psom, baš kao i svaki drugi 14-godišnjak.

Sve navedene aktivnosti dio su međunarodnog projekta koji je otvoren i na eTwinningovoj platformi.

……….

Napisala Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci