Zanimljivosti
MISLITE DA JE UČITELJ PREZAHTJEVAN?
11 poruka Billa Gatesa tinejdžerima
objavljeno: 31. listopada 2019.

Obraćajući se srednjoškolcima, Bill Gates naveo je 11 životnih pravila koje oni, po njegovu mišljenju, u školi nikad ne bi spoznali. Naglasio je kako svakodnevno vježbanje optimizma i političke korektnosti stvara generaciju koja je daleko od stvarnosti, a to dovodi do neuspjeha u odrasloj dobi.

11 poruka Billa Gatesa tinejdžerima

Život je nepravedan, naviknite se na to. Prosječni tinejdžer služi se izrazom „Ovo nije pošteno” od šest do osam puta na dan. Usvojio ga je od svojih roditelja koji su ga ponavljali sve dok nisu čuli njega kako ponavlja isto.

Za razliku od vaše škole, svijetu nije stalo do vašeg samopoštovanja. Život će zahtijevati od vas da obavite posao prije nego što se osjetite samouvjereno. To će vas možda šokirati. Kad se prekomjerna samouvjerenost susretne sa stvarnošću, osoba se počinje žaliti na nepravdu.

Nećete zarađivati četrdeset tisuća dolara godišnje odmah nakon srednje škole. Nećete postati direktor tvrtke sa satelitskim telefonom u automobilu. Možda ćete čak morati nositi uniformu bez oznake marke Gap.

Mislite da je učitelj prezahtjevan? Čekajte da dobijete šefa. On nije učitelj, ali je nešto mnogo gore. Kad zabrljate, neće vas pitati kako se osjećate zbog toga.

Posluživanje hamburgera nije ispod vaše časti. Vaši djedovi i bake upotrebljavali su drugi izraz za posluživanje mesa. Zvali su to prilikom. Nisu se stidjeli minimalne plaće.

Ako ste upali u nevolje, za to nisu krivi vaši roditelji. Odgovornost za vlastiti život druga je strana medalje vaše omiljene izreke „Ovo je moj život!”, „Nisi mi ti šef” i sličnih elokventnih mudrosti vaše generacije. Nakon 18 godina života, odgovornost za vaše financiranje leži na vama i nemate se pravo žaliti.

Prije vašeg rođenja, vaši roditelji nisu bili tako dosadni kao danas. Takvima su postali plaćajući račune, čisteći za vama i slušajući vaše monologe samohvale, stoga prije nego što počnete spašavati svijet od generacije svojih roditelja počistite nered u svojoj sobi.

U vašoj je školi podjela na pobjednike i gubitnike možda završena, ali u životu svakako nije. U nekim se školama čak i ne daju loše ocjene kako se nitko ne bi osjećao ugroženim. Trud se vrjednuje jednako kao i rezultat. To nema nikakve dodirne točke sa stvarnim životom.

Život se ne dijeli na semestre. Nećete imati ni ljetnih ni uskrsnih praznika. Na poslu se morate pojaviti svaki dan i tamo provesti najmanje osam sati. Nećete moći počinjati novi život svakih deset tjedana. I nema mnogo poslodavaca koji su zainteresirani za jačanje vašeg samopouzdanja ili pronalaženje samog sebe.

Televizija nije stvarni život. Život nije komedija i problemi se ne rješavaju u trideset minuta minus vrijeme za reklame. Morat ćete više raditi, a manje sjediti u kafiću. A i vaši prijatelji neće uvijek biti tako veseli kao Jennifer Aniston.

Budite ljubazni prema štreberima. Moguće je da ćete u budućnosti raditi za jednog od njih.

Pročitavši ove poruke, razmišljao sam samo o tome koliko je zapravo u pravu i zašto toga nisam bio svjestan kad sam bio tinejdžer.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm