Zanimljivosti
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
Erasmus+ mobilnost i prekrasno iskustvo učenika na Cipru
objavljeno: 6. studenoga 2019.

… od 18. do 25. listopada 2019. godine boravile su u sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Bits and Pieces of Culture”“Djelići i komadići kulture” – u gradu Paphosu na otoku Cipru.

Sastanak je održan u osnovnoj školi „Primary School of Chloraka”, koja je u mjestu Chloraka u blizini grada Paphosa. Ondje su prisustvovali drugoj kratkoročnoj razmjeni skupine učenika partnera iz šest europskih osnovnih škola iz Cipra, Grčke, Italije, Poljske, Španjolske i Hrvatske.

SVRHA PROJEKTA jest upoznavanje vlastite kulture i kulture drugih zemalja, razvoj višekulturnosti te poboljšanje jezičnih i digitalnih kompetencija učenika. Učenici su boravili u obiteljima svojih vršnjaka, gdje su iz prve ruke mogli upoznati njihov način života te unaprijediti svoje jezične kompetencije komunicirajući na engleskom jeziku sa svojim domaćinima.

TEMA OVOG SASTANKA pod nazivom „Bits and Pieces of Language and Literature” bila je jezik i književnost. Učenici su stogau međunarodnim timovima izrađivali Web Quest o najpoznatijim dječjim piscima iz svih partnerskih zemalja i e-plakate s najvažnijim podatcima o svakom piscu. Svaki nacionalni tim predstavio je najpoznatiju dječju knjigu iz svoje zemlje. Naš je tim predstavio knjigu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici su izradili i „stop motion”, zajednički animirani film sa svim glavnim likovima iz najpoznatijih dječjih knjiga partnerskih zemalja.

Tako su se u istom animiranom filmu našli naš Šegrt Hlapić, talijanski Pinocchio, španjolski Don Quijote i dr. Učenici su također izrađivali i online stripove te igrali tradicionalne ciparske igre.

Jedna od aktivnosti bila je i igra City game prilikom koje su bolje upoznali znamenitosti i povijest mjesta Chlorake, slijedeći kartu i pronalazeći skrivena mjesta na kojima su trebali točno odgovoriti na pitanja i fotografirati se pokraj znamenitosti kako bi osvojili bodove.

Prilikom ovog sastanka učenici su posjetili i nekoliko važnih arheoloških nalazišta, među kojima su Choirokitia, jedan od najvažnijih i najbolje sačuvanih prapovijesnih lokaliteta u istočnom Sredozemlju koji potječe iz pretkeramičkog neolita (oko 7000 pr. Kr.) te Kourion, drevni grad koji potječe iz 8. st. pr. Kr. Također su obišli i mjesto na kojem je, prema legendi, iz morske pjene rođena božica Afrodita.

Tjedan je završen oproštajnom zabavom koju su organizirale obitelji koje su ugostile učenike, razmjenom kontakata, zagrljajima te pokojom suzom zbog rastanka s novostečenim prijateljima. Učenice su se prepune pozitivnih dojmova vratile svojim kućama, a sve što su na Cipru radile i naučile predstavit će svojim školskim prijateljima na projektnom danu koji će se sredinom studenoga održati u I. osnovnoj školi Bjelovar.

……………..

Martina SUPANČIĆ, dipl. uč., učiteljica mentorica, učiteljica engleskog jezika u I. osnovnoj školi Bjelovar