Školstvo u medijima
ŠEST VIŠEOSJETILNIH TEHNIKA U POUČAVANJU RUKOPISA
Rukopis više od pukog oblikovanja slova na papiru
objavljeno: 6. studenoga 2019.

Evo nekoliko višeosjetilnih tehnika koje vrijedi isprobati.

UPOTREBLJAVAJTE PAPIR S PODEBLJANIM CRTAMA I „GRBAVI” PAPIR

Ima li vaše dijete poteškoća s pisanjem unutar zadanih crta? Ovdje možete preuzeti obrazac s podebljanim, široko razmaknutim crtama. Prijeđite ljepilom preko donje i gornje crte. Kad se ljepilo osuši, dijete će se pišući „sudarati” s crtama. Podsjetite dijete na to da visoka slova poput „t” sežu do gornje crte, dok druga slova poput „c” ostaju između srednje i donje crte.

PRECRTAVAJTE I RJEŠAVAJTE LABIRINT

Precrtavanje crta i oblika vrlo je učinkovit način vježbanja rukopisa. Potičući dijete da precrtava oblike i crte, slijeva nadesno, s vrha prema dnu, nazubljene i krivudave crte, pomoći ćete djetetu da razvije finu motoriku.

Rješavanje labirinta također pomaže djetetu vježbati povlačenje poteza unutar zadanih granica. Preuzmite labirinte i radne listiće za precrtavanje ovdje.

ISPROBAJTE „NAMOČI – POSUŠI – POKUŠAJ”

Vjerojatno ste čuli za aplikaciju „Namoči – Posuši – Pokušaj” iz programa Rukopis bez suza (Handwriting without tears). Ali moguće je istu aktivnost provesti i bez tehnologije. Sve što vam treba jest ploča, spužva izrezana na manje kocke i kreda.

Neka dijete smoči jedan komad spužve i ocijedi ga. Vi ćete na ploču napisati slovo kako bi dijete imalo uzorak. Zatim ćete ga zamoliti da uz pomoć mokre spužve napiše isto slovo. Nakon toga ćete ga još jednom zamoliti da prijeđe suhom spužvom preko napisanoga. Konačno, zamolit ćete dijete da napiše slovo koristeći se kredom.

POZOVITE SVEMIRKA U POMOĆ

Neka djeca, posebno ona s vizualno-prostornim poteškoćama, imaju problema s raspoređivanjem slova na stranici. Ako vaše dijete ima problema s prevelikim ili premalim razmakom između riječi, pomoći će Svemirko (Spacekid). Preuzmite uzorak ovdje. Dok dijete piše, zamolite ga da stavi Svemirka na kraj svake riječi i počne sljedeću riječ ondje gdje Svemirko završava.

PISANJE PO VREĆICI

Napunite vrećicu za zamrzavanje gelom za kosu. Čvrsto zatvorite vrećicu i osigurajte da se ne otvori. Neka dijete stavi vrećicu na stol i potpuno je izravna. Zamolite ga da napiše slovo ili riječ koristeći se prstom ili gumicom na olovci. Otpor gela pomoći će mu da osjeti na koji se način oblikuju slova.

NEBO, TRAVA, ZEMLJA

Dijete možda ima poteškoća u procjeni veličine slova. Na primjer, vježbu možete početi riječju „boj”. Za visoka slova poput „b” potaknite dijete da pokaže palac gore koji označava „nebo”, za slova poput „o” zatvorenu šaku koja označava „travu”, a za slova poput „j” palac dolje za „zemlju”.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Understood.org – portal za podršku roditeljima djece s poteškoćama u učenju.
  • Izvor: understood.org