Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA BIJAĆI, KAŠTEL NOVI > PROJEKTNI DAN PLAVI (MORSKI) SVIJET
Hommage srdeli, stoljetnoj hraniteljici Jadrana
objavljeno: 12. studenoga 2019.

U raskošno uređenom predvorju izloženi su radovi posvećeni projektnom danu te plodovi jeseni i krušni proizvodi.

Posebnu pažnju plijenile su skulpture samoukoga umjetnika Ivice Prge koji je za ovu prigodu napravio cijelu instalaciju posvećenu srdeli koja stoljećima odolijeva svim nedaćama te i dalje opstaje i ostaje hraniteljica Jadrana.

SRDELA – KRALJICA MORA

Izloženo je nekoliko zanimljivih skulptura s Kiparsko-slikarske kolonije ˮ 1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni spomenik prirodeˮ – rad akademskog kipara Vene Jerkovića, voditelja Kolonije i akademskog kipara Nikole Fallera iz Osijeka.

Akademski slikar Draženko Pačalat i na ovoj je Srdelijadi, kao i na prošlogodišnjoj, pobudio veliki interes učenika i gostiju slikajući vinorele – slike slikane vinom.

Posjetitelji su u školskom predvorju mogli razgledati i izložbu svih 11 milenijskih fotografija koje je do sada u Kaštelima snimio milenijski snimatelj Šime Strikoman. Tri su milenijske fotografije vezane uz OŠ Bijaći: prva je snimljena 16. prosinca 2011. povodom 100 godina rada u staroj školskoj zgradi, druga 1. travnja 2016. povodom 25. ČAkavske večeri, a treća 27. veljače 2019. povodom 20. godina projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!.

Održan je i prigodni program u kojem su učenici razredne nastave izveli zanimljive pjesme i recitacije. Zbor učenika 1. a, 2. b i 3. c razreda izveo je pjesme Maestral i Igra, a šaljive pjesme Jerka Rošina recitirali su učenici 3. a razreda Ante Balov, Lucija Čogelja, Lea Galijaš, Toni Ivakić, Stipe Šimera, Lena Tarabene i Lucija Veljača.

Maris ROGOŠIĆ  [na slici] iz Dječjega vrtića Maslačak recitirala je pjesmu Rišpet moru Nađana Dumanića, učenica 2. e razreda Natali Galinec recitirala je Morsku pjesmu Sunčane Škrinjarić. Učenici 2. b razreda Stipe Bartulović, Marijeta Benutić,  Karla Cvitković i Petra Rašić recitirali su pjesmu Morske cipele Grigora Viteza.

Scensku igru Ježincova škrapica izvedenu premijerno na 28. ČAkavskoj večeri, prema tekstu Tonke Alujević i u režiji učiteljica Sandre Špika i Marine Pažanin izveli su učenici 3. c i 3. d razreda Ante Balov, Lucija Čogelja, Franka Matković, Špiro Pera, Lovre Rođaković i Lucija Veljača.

Josip Bralić iz Kaštelanskoga dječjeg kazališta Škatula izveo je pjesmu Arbun bokun Marija Klaića.

SRDELE NA TISUĆU NAČINA

Nastupili su i gosti čakavci, vjerni prijatelji OŠ Bijaći: Vanja Aranza, odjevena u tradicionalnu kaštelansku nošnju, izvela je svoju pjesmu posvećenu srdeli, a čakavski pjesnik Tomislav Najev pročitao je svoje stihove posvećene moru.

Učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti otpjevao je Srdelu bluz, koja je postala svojevrsna himna ovoga projekta te je s gostom, kantautorom Borisom Oštrićem, voditeljem grupe Ribari, otpjevao poznatu Oštrićevu pjesmu Peškafondo kojom je zaokružen prvi dio programa.

Osim 3. Srdelijade, u Bijaćima su svečano proslavljeni i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Nakon programa, u prigodno uređenom školskom predvorju sve što su ovim povodom napravile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je župnik don Damir Vuletić. Nakon blagoslova, kruh i krušne proizvode te plodove jeseni iz razrednih košarica, učenici su blagovali u društvu svojih učitelja, roditelja i gostiju. 

U školskom dvorištu okupanom suncem babljeg ljeta širio se neodoljiv miris pečenih srdela na gradelama koje su, uz domare Nenada Peru i Nikicu Studu, pomagali peći mještani Joško Bedrina, Pave Krstulović i Dragan Mornar dok su uz njih skakutala djeca uživajući u slasnim zalogajima.

Na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija, roditeljima, gostima i sugrađanima pokazali su ponovo učenici i djelatnici OŠ Bijaći na 3. Srdelijadi.

Osim pečenih srdela prelivenih maslinovim uljem, pripremljene su različite morske delicije i srdela na ‘1000 načina’. Za bogatu trpezu i veliki izbor jela i kolača pobrinule su se djelatnice škole. Nazočni su ponovo uživali u slanim, mariniranim i pohanim srdelama, brudetu i pašteti od srdele, u viškoj pogači i ostalim maštovitim jelima od srdele.

Oblik srdele dobili su kolači, torte i druge slastice te različite vrste kruha i peciva. Tematsku tortu izradila je učiteljica Ana Sučić koja je s trećašima napravila kreativnu instalaciju od srdela korištenu kao detalj ovogodišnje pozivnice za 3. Srdelijadu.

Sve što se ovog 11. listopada 2019. događalo u OŠ Bijaći bilo je dio projektnog dana Plavi svijet, odnosno 3. Srdelijade posvećene srdeli koja je prehranila niz generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju, pozdravljajući brojne okupljene goste, roditelje, učenike, kolegice i kolege, istakla je ravnateljica Škole Jadranka Šošić.

Ujedno je najavila nastavak projekta „Plavi (morski) svijetˮ  i novu feštu srdele – 4. Srdelijadu kojom će se priča o velikom bogatstvu mora nastaviti kako bi djecu naučili da more i sve njegovo bogatstvo, moraju paziti i čuvati. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala , stručna suradnica knjižničarka, OŠ Bijaći, Kaštel Novi ]