Jučer-danas-sutra
TEHNOLOGIJA I UČENJE JEZIKA
Odlični resursi za učenje novog jezika
objavljeno: 13. studenoga 2019.

… koje nude besplatan nastavni sadržaj koji će vam pomoći da naučite novi jezik. U tekstu vam donosimo nekoliko najboljih mrežnih stranica kojima se možete koristiti kako biste učenicima pomogli svladati novi jezik. Isprobajte ih i recite nam što mislite. 

Duolingo i Duolingo for Schools

Duolingo je naš favorit na ovom kratkom popisu. Prošle je godine u Google Play Storeu oglašavan kao najbolja aplikacija za učenje jezika. Duolingo pretvara učenje jezika u igru, a cijeli proces čini zabavnim i učinkovitim. Učenici jezike mogu učiti besplatno i skupljati bodove za ispravne odgovore, natjecati se s drugim korisnicima i napredovati. Duolingo je nedavno pokrenuo novu platformu osmišljenu posebno za učitelje zvanu Duolingo for Schools koja učiteljima omogućuje da prate napredak svojih učenika, nadziru aktivnosti na satu i dodjeluju domaću zadaću. Naučite više o programu Duolingo za škole iz ovog vodiča. 

Busuu

Busuu je još jedna odlična mrežna platforma i mobilna aplikacija za učenje novog jezika. Busuu nudi jezične tečajeve koje su osmislili stručnjaci, a koje obuhvaćaju četiri glavne jezične vještine: čitanje, pisanje, slušanje i govor. Tečajevi su podijeljeni po razinama, od početničkih do naprednih. Uz to, Busuu omogućava korisnicima da vježbaju svoje jezične vještine izravno s izvornim govornicima iz cijelog svijeta uz pomoć njegove široke zajednice koja se sastoji od 50 milijuna korisnika. Učenici će dobiti personalizirane povratne informacije o svojim vježbama, izravno pričati ili se dopisivati s izvornim govornicima i upoznati ljude iz cijelog svijeta.

Memrise

Memrise omogućuje kvalitetne tečajeve na više od 200 jezika te pomaže učenicima da nauče nove jezike na zabavan i ugodan način. Ovaj program učenje jezika pretvara u bogato i šaroliko iskustvo pomoću niza višemedijskih materijala koji uključuju video, audio, mnemotehnike, etimologiju i još mnogo toga. Učitelji mogu upotrijebiti Memrise kako bi osmislili vlastite tečajeve i materijale pomoću raznolikih višemedijskih resursa koji im stoje na raspolaganju. Također mogu stvarati grupe i pratiti napredak svojih učenika, a dostupan je za Android i iPad.

Open Culture Language Links

Open Culture nudi brojne zanimljive mrežne stranice gdje možete naučiti više od 40 jezika, uključujući arapski, francuski, engleski, talijanski, ruski i mnoge druge.

YouTube Language Channels

Ovo je kolekcija nekih od najboljih kanala na YouTubeu koji nude besplatno učenje jezika. Većinu ovih kanala vode učitelji jezika ili stručnjaci u poučavanju jezika. 

………………

NAPOMENA

  • Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne obrazovne mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje, a njime upravlja tim predanih učitelja iz Kanade.
  • Izvor: educatorstechnology.com