Iz školskog svijeta
NA RADOST RIJEČKIH MALIŠANA
Otvoreno prvo izdanje Plesnog zbirkusa
objavljeno: 13. studenoga 2019.

Protekle nedjelje u riječkoj Filodrammatici pred prepunom publikom u dva programa otvorili smo Plesni zbirkus, festival koji ugošćuje domaće i inozemne predstave suvremenog plesa i novog cirkusa.
Prva na rasporedu Plesnog zbirkusa bila je interaktivna radionica/predstava za djecu predškolske dobi „Astronauti”, bjelovarske umjetničke organizacije „Shooma” koja je potičući uporabu i razvoj mašte te vlastitih plesnih pokreta odvela naše mališane na putovanje u svemir.
Istog je dana zagrebački kolektiv Tricycle Trauma izveo predstavu suvremenog cirkusa za djecu i mlade „Mala noćna mora”. Publika svih dobi uživala je u adaptaciji slikovnice autorice Irene Zelene kroz akrobacije na trapezu i svili uz podlogu popularne glazbe Toma Waitsa, Ramonesa i drugih.
Na predstavama, koje je posjetilo stotinjak djece i mladih, vladala je odlična atmosfera ispunjena kreativnošću i otkrivanjem novih načina umjetničkog izričaja. Još veseliju atmosferu očekujemo već idućega vikenda, 23. i 24. studenoga 2019., kad će nas zabavljati i svojim klaunskim trikovima poučavati Marko the Clown.
U subotu ujutro (23. studenoga) djecu će razbuditi, a dijete u nama probuditi Klaun Marko. Marko ima dvadesetogodišnje iskustvo u radu s djecom, a tijekom dvodnevne radionice Škole za klaunove svoje će znanje prenijeti i na dvanaest polaznika u dobi od sedam do 12 godina!
Hodanje na štulama, vještine žongliranja lopticama i čunjevima, vožnju monocikla, kao i mnoge druge posebne vještine Marko je učio na diljem planeta, a naše će klince cirkuskim vještinama učiti u Filodrammatici.