Jučer-danas-sutra
24. DAN ŠTRAJKA PROSVJETARA
Sindikati najavili referendum, Divjak poboljšanu ponudu Vlade
objavljeno: 13. studenoga 2019.

… da će im popodne na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava biti predstavljena poboljšana ponuda.

“Danas i sutra u svim osnovnim i srednjoškolskim ustanovama provodi se referendum o ponudi Vlade koja je bila istaknuta na sastanku prošlog utorka. Pozivamo sve zaposlene, sve članove našeg i drugih sindikata i sve one koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu Vlade”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak uoči užeg kabineta Vlade da će danas sindikatima biti predstavljena ponuda koja je unaprijeđena u odnosu na prethodnu, no nije željela otkriti njezine detalje.

“Ja sam još jedanput razgovarala i s premijerom i nadležnim ministrima rada i financija da vidimo što se još može unaprijediti u ponudi Vlade. Mi ćemo danas još raditi na toj ponudi, ona će biti na Ministarstvu rada predana sindikatima. Ta ponuda je unaprijeđena u odnosu na prethodnu”, kazala je Divjak.

Ministrica nije željela otkrivati detalje unaprijeđene ponude jer je, kaže, pristojno da ona bude prvo predstavljena sindikatima.

  • Ako bude dobra ponuda sindikati će sutra organizirati izjašnjavanje

Mihalinec je na konferenciji za novinare na Markovu trgu rekao da sindikati ne znaju što će im Vlada danas ponuditi, a ako to bude “neka dramatična ponuda zbog koje bi prestali štrajkati”, mogu brzo promijeniti pitanje na referendumskom listiću i sutra organizirati izjašnjavanje o toj ponudi.

Dodao je kako će saborskim zastupnicima danas i sutra podijeliti pismo u kojem sindikati traže da zastupnici ne prihvate državni proračun u kojem nema dodatnih sredstava za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja.

Pritom se specifično obratio klubovima zastupnika HNS-a i stranke Milana Bandića, koji su “bombastično najavljivali da neće glasati za proračun ako u njemu nema dodatnih sredstava za učitelje”.

“Apeliramo na njih da glasaju prema svojoj savjesti i da ne pristanu na ono na što su njihovi čelnici pristali radi očuvanja fotelja”, kazao je Mihalinec.

Dodao je kako će na sastanku s Vladom inzistirati na nastavku pregovora, čak i ako ne dobiju ponudu koja bi zadovoljavala njihove zahtjeve.

Danas se štrajka u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u četvrtak će se štrajk održati u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Gradu Zagrebu. [ HINA ]