Školstvo u medijima
SAD
Besplatna školarina na fakultetima u Novom Meksiku
objavljeno: 15. studenoga 2019.

…bez obzira na primanja njihovih obitelji, pa se procjenjuje da bi to značilo novih 55 tisuća studenata i studentica u toj državi.

Guvernerka Michelle LUJAN GRISHAM kazala je kako bi uvođenje ovog zakona značilo više upisanih studenata, veći uspjeh, ekonomski rast, bolje uvjete za zapošljavanje, odnosno obrazovaniju i bolje plaćenu radnu snagu. Procjena je vlasti da je za provođenje zakona potrebno između 25 i 35 milijuna dolara, a nadležni planiraju sredstva izdvojiti iz glavnoga državnoga fonda koji je nedavno zabilježio rast prihoda.

Iako se ovaj način financiranja ne smatra previše pouzdanim, sveučilišni profesori smatraju da je ovo odlična ideja, jer mnoge osobe koje se ne mogu kvalificirati za program pomoći (jer njihove obitelji zarađuju više od minimuma) nemaju dovoljno sredstava za studiranje. Dvadesetak drugih američkih država ima program besplatnoga dvogodišnjeg studiranja, dok u New Yorku postoji sličan program i za sveučilišta. Međutim, problem su mnogi preduvjeti u vezi s obiteljskim primanjima, mjestom boravka i obvezom da se nađe zaposlenje u istoj državi tijekom nekoliko godina nakon studiranja. U Novom Meksiku nema nikakvih preduvjeta koji moraju biti ispunjeni.

Wil Del PILAR, predsjednik organizacije The Education Trust, smatra da će ovaj zakon pomoći tek bogatima, jer školarina nije jedini trošak koji obitelji moraju snositi kad financiraju studente.

Studenti dođu na fakultet misleći da je on besplatan. Onda shvate koliko novca moraju izdvojiti na smještaj, hranu i knjige, pa pronađu posao, a budući da moraju raditi kako bi se uzdržavali to znači da nemaju vremena za sve što studiranje podrazumijeva. Zato se ne učlanjuju ni u jednu izvannastavnu aktivnost niti idu na praksu u nekoj tvrtki, a ne mogu prisustvovati ni konsultacijama – kazao je Del Pilar, naglasivši da je studentima obećano besplatno školovanje, ali ga oni ne će moći iskoristiti jer moraju raditi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema NPR ]