Zanimljivosti
ŠPANJOLSKA
U školi Montecastelo dječake poučavaju kućanskim poslovima
objavljeno: 15. studenoga 2019.

… važnost rodne ravnopravnosti i pobijedila vladajuće stereotipe vezane za obavljanje kućanskih poslova.

Španjolska škola Colegio Montecastelo upravo tome poučava svoje učenike. Njihov je moto – Ravnopravnost se vidi na djelu. Godine 2018. škola u gradu Vigo objavila je da će u popis školskih predmeta uključiti domaćinstvo. Na tim će satovima dječaci učiti peglati, šivati, kuhati i obavljati druge kućanske poslove, kao što su popravci u vezi s vodovodom i strujom te radovi na zidanju i stolariji.

Nastavnici i roditelji surađuju i usmjeravaju učenike. Nastavu provode učitelji volonteri, kao i očevi nekih učenika. Gabriel BRAVO, koordinator škole, objasnio je uvođenje novog predmeta:

„Za naše je učenike korisno da nauče kako obavljati ovakve zadatke, da bi se pripremili za budući obiteljski život. Time što će od samog početka biti uključeni u obavljanje kućanskih poslova shvatit će da je održavanje reda u kući zajednički zadatak. Spremanje kuće, pranje posuđa i peglanje nije samo ženski posao. To će im pomoći da postanu odgovorniji i nauče kako se ponašati u vlastitoj obitelji.”

Ova je ideja nastala kad je školska uprava tražila načine na bi mogla promicati rodnu ravnopravnost među učenicima. Nakon rasprave, projekt je predstavljen roditeljima i učenicima. Roditelji nisu imali ništa protiv novog predmeta, ali neki su se učenici osjećali neugodno kad su čuli za šivanje i peglanje. Međutim, kad su počeli pohađati nastavu, sve su sumnje nestale. Učenici su uvidjeli da se sve uči postupno i da su to vrlo jednostavne stvari, koje mogu raditi i muškarci i žene.

– Neki su učenicu prvi put u rukama držali peglu. Nastava je bila zabavna, ali i poučna. Bili smo iznenađeni, a roditelji zadovoljni – rekao je Bravo. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Uplift Post ]