Jučer-danas-sutra
PO CIRKULARNOM MODELU ŠTRAJKA SE VEĆ 26. DAN
Sindikati obrazovanja za utorak najavljuju štrajk u cijeloj zemlji
objavljeno: 15. studenoga 2019.

… i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa ALADROVIĆA.

“U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke iz Vlade”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir MIHALINEC.

Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši “biti tihi” iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata.

“U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama”, kazao je Mihalinec.

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.

“Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika – ‘trošak u koji ne treba ulagati’, kaže Aladrović, a premijer ‘od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku’. Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja”, ustvrdio je Mihalinec.

  • Dvostruki trošak za državni proračun

Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun.

“Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja – znači li neplaćanje štrajka da se to ni ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj”, zaključuje Mihalinec.

Objavili su i privremene rezultate odaziva na štrajk u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje danas štrajka 89 posto članova u srednjim školama, i 91 posto u osnovnim.

I dalje provode referendum među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.

Posljednju ponudu Vlade nisu uvrstili u referendum jer je smatraju lošijom od one prethodne. Sindikati štrajkaju po cirkularnom modelu već 26. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave. [ HINA ]