Savjeti stručnjaka
PET STVARI KOJE UČITELJI NIKAD NE BI SMJELI NAPRAVITI
Učinkoviti učitelj nikad neće odustati od svojih učenika
objavljeno: 20. studenoga 2019.

Kako bismo vam pomogli da izbjegnete ovakve pogreške te da budete učinkoviti u svom poslu, navodimo nekoliko stvari koje učitelji nikad ne bi smjeli raditi.

■ 1) NEMOJTE SHVAĆATI PONAŠANJE UČENIKA PREVIŠE OSOBNO.

Učenici kažu i rade neprimjerene stvari cijelo vrijeme. Oni će ispitivati vaše strpljenje do krajnjih granica, a vi zbog toga možete izgubiti kontrolu nad njima. Morate zapamtiti da vaši učenici još uvijek uče i razvijaju se. Nemojte osobno shvatiti ponašanje svojih učenika, jer im inače šaljete poruku da mogu uništiti vaš dan ako to žele. Vaš je autoritet time oslabljen, a kontrola je u rukama učenika. Kontrolu morate zadržati vi, čak i kad se osjećate kao da ste je izgubili. Morate se podsjetiti da niste odgovorni za djela svojih učenika već samo za način na koji reagirate na njihova djela. Sljedeći put kad se učenik neprimjereno ponaša vaš je posao reagirati i kazniti ga te nastaviti poučavati kao da se ništa nije dogodilo.

■ 2) NEMOJTE SE OSLANJATI NA DRUGE DA BISTE SE LAKŠE NOSILI S NEPRIMJERENIM PONAŠANJEM.

Ako ste učitelj koji uvijek traži pomoć kolege ili ravnatelja kad stvari pođu po zlu, tad niste učinkoviti učitelj. Nemojte se oslanjati na druge u rješavanju problema koji se mogu riješiti u vašoj učionici. Ne samo da ćete zbog toga ispasti nesposobni pred svojim kolegama, već to također pokazuje učenicima da se ne možete nositi sa situacijom. Na druge se možete osloniti jedino kad situacija izmakne vašoj kontroli te je nužno da se nadležni umiješaju. Osim u tom slučaju, uvijek biste se trebali sami nositi s neprimjerenim ponašanjem u vlastitoj učionici.

■ 3) NEMOJTE OGOVARATI S KOLEGAMA.

Učitelji ne bi smjeli s kolegama tračati o drugim kolegama, učenicima, roditeljima i ostalim članovima školskog osoblja. Zbog tračanja s drugima VI ispadate loši. Držite se podalje od bio kakvog ogovaranja. Ako primijetite da drugi pričaju o vama, ignorirajte ih. Nećete ništa postići dodavanjem ulja na vatru. Nemojte to shvaćati osobno. Što se tiče ogovaranja roditelja, učenika ili drugih kolega, jednostavno šutite ili izađite iz prostorije. Najbolja stvar koju možete napraviti jest da se nikad ne uključujete u takve razgovore. Ako smatrate da je vaš posao onemogućiti ogovaranje među odraslima u vašoj školi, to je također u redu. Samo se pobrinite da vi ne budete onaj koji dolijeva ulje na vatru. 

■ 4) NEMOJTE PONIŽAVATI UČENIKE PRED NJIHOVIM VRŠNJACIMA.

Nikad nemojte namjerno poniziti učenike pred bilo kime, pogotovo ne pred njihovim vršnjacima. Adolescencija je teško razdoblje za tinejdžera, a biti ponižen pred drugima može imati veliku utjecaj na samopoštovanje djeteta. Ponižavanje učenika pred njihovim vršnjacima nikad vam neće dati pozitivne rezultate, to će samo udaljiti učenike od vas. Nemojte se upuštati u takvo negativno ponašanje. Ako trebate ukoriti učenika, napravite to osobno. Ne samo da će to pomoći djetetu da uči iz svojih pogrešaka, već će i pokazati da imate poštovanja prema njemu zbog toga što ste osobno popričali s njime.

■ 5) NIKAD NEMOJTE ODUSTATI OD SVOJIH UČENIKA.

Bez obzira na to što učenik kaže ili napravi, učinkoviti učitelj nikad neće odustati od svojih učenika. Učiteljev je posao nastaviti se truditi i poticati svoje učenike da se kontinuirano poboljšavaju. Ako se osjećate kao da želite odustati od nekog učenika i da ste dali sve od sebe, nemojte to učiniti. Morate zapamtiti da ne smijete previše osobno shvaćati ono što učenik kaže ili napravi. Morate pronaći način na koji ćete se staviti u njegov položaj i povezati se s učenikom. Usmjerite se na pozitivne stvari i pokušajte pronaći humor u svakoj situaciji. Vaš je posao da nikad ne odustanete, čak i kad to znači da morate pronaći nekoga drugoga tko će pomoći učeniku.

Učitelji nisu savršeni, oni imaju svoje dobre i loše dane. Uvijek će postojati trenutci kad ćete izgubiti fokus ili kontrolu, i to je sasvim u redu, a sutra je pak uvijek tu da počnete ispočetka i napravite pravu stvar. Dokle god pokazujete ljubaznost i suosjećanje prema svim svojim učenicima, pokazivat ćete svoje pravo lice.

  • Imate li nešto za dodati ovom popisu?
  • Što smatrate da nastavnici nikad ne bi smjeli raditi?

…………………………..

NAPOMENA:

  • SAD: Teach Hub vam donosi najnovije obrazovne vijesti, besplatne planove lekcija i nastavničke blogove.
  • Izvor: teachhub.com