Pljesak molim
NAGRADU „GLOBAL TEACHER AWARD” DOBILA JE I IVANA BAŠIĆ IZ OŠ OPUZEN
Moj put u Indiju
objavljeno: 19. studenoga 2019.

Ivana BAŠIĆ iz OŠ Opuzen dobila je nagradu “Global Teacher Award” koja se svake godine u Indiji dodjeljuje samo stotini učitelja [100 učitelja] koji se smatraju najboljim učiteljima na svijetu. Učiteljica Ivana BAŠIĆ nam opisuje svoj put u Indiju i postupak nominacije.

Za nagradu se natječu prosvjetni radnici iz 70 država, a bira se sto najboljih. Nominacije su počele u veljači 2019., a rezultati su objavljeni krajem srpnja. Stručnom povjerenstvu nije bilo lako izabrati najbolje u mnoštvu kvalitetnih životopisa.

Stručno povjerenstvo procjenjivalo je učitelje na osnovu njihova rada, načina i metoda poučavanja, projekata, na osnovu pedagoških inovacija i kreativnosti te komunikacije i razmjene iskustava. Nagrada se dodjeljuje onim učiteljima koji pristupaju učenicima s ljubavlju, kojima učionica nije jedino mjesto poučavanja, koji obrazuju mlade ljude da budu aktivni članovi društva.

Na ovo ugledno međunarodno natjecanje nominirala me kolegica Anka RAŠIĆ iz Republike Srbije jer je smatrala da svojim predanim radom zaslužujem biti među najboljim učiteljima na svijetu.

Kolegica dugi niz godina sudjeluje u mojim međunarodnim projektima i upoznata je s kvalitetom moga rada. Na samom početku sam se dvoumila hoću li popuniti obrazac za prijavu, ali kako je kolegica vjerovala u mene i moj rad prihvatila sam nominaciju jer sam bila počašćena da je izabrala upravo mene.

Dodjela nagrada, statua i diploma bila je upriličena 15. rujna 2019. u New Delhiju, na svjetskoj obrazovnoj konferenciji „Global Teacher Conclave & Awards 2019”.

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo predstavljati svoju državu, školu i grad. Cijelo vrijeme uz mene je bio veleposlanik Republike Hrvatske, Petar LJUBIČIĆ, koji je učinio sve da mi boravak u New Delhiju bude što sigurniji i zanimljiviji. Organizacija dodjele priznanja bila je na visokoj razini. Na ceremoniji su bili nazočni i drugi veleposlanici te brojni visoki dužnosnici.

Na veličanstvenoj ceremoniji dodjele nagrada upoznala sam mnogo kolega iz cijelog svijeta te sam stekla nova iskustva i prijateljstva.

Osjećam se predivno i zahvalno što dijelim nagradu s kolegama iz cijeloga svijeta. Nagrada me izuzetno razveselila i osobito sam njome počašćena te će mi biti veliki poticaj za budući rad.

………………………….

Ivana BAŠIĆ, Osnovna škola Opuzen, učiteljica razredne nastave, učiteljica savjetnica