Jučer-danas-sutra
OD DANAS FRONTALNI ŠTRAJK
Mihalinec objavio početak općeg štrajka u osnovnim i srednjim školama
objavljeno: 19. studenoga 2019.

“Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata”, objasnio je Mihalinec na konferenciji za novinare. 

Odluku o općem štrajku jednoglasno su u ponedjeljak donijeli Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske.

Mihalinec je istaknuo da je to “novi snažni pritisak na Vladu da zajedno sa sindikatima počne rješavati problem”.

Objavio je i privremene podatke o današnjem odazivu, po kojima je 91,72 posto članova sindikata u srednjim školama u štrajku.

Mihalinec poručuje da je to odgovor zaposlenih u školama Vladi koja prijeti da neće plaćati dane u štrajku. Ovo je borba za dostojanstvo i status prosvjetnih radnika, poručio je Mihalinec.

…..

Odmah se je javio i ministar rada i mirovinskog sustava Josip ALADROVIĆ koji je poručio: 

“Štrajk se nastavlja, ali to ne znači da ćemo mi prihvatiti apsolutno sve što se traži. Mi smo povukli poteze za koje smatramo da su ispunjenje postavljenih zahtjeva, samo na drugačiji način”, ustvrdio je Aladrović na šestom redovnom saboru Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Obrazovnim sindikatima, koji su nakon 26 dana cirkularnog najavili opći štrak od danas do ispunjenja zahtjeva, poručio je da Vlada i dalje ne vidi razlog za štrajkanje, jer će zaposlenima u sustavu obrazovanja plaće od iduće godine sigurno rasti.

Najavio je da sa sindikatima može ponovo sjesti za stol na pregovorima o osnovici.

“Mi u četvrtak nastavljamo pregovore po osnovici, za Temeljni kolektivni ugovor, sa svim državnim i svim javnim službenicima kojima pripadaju i obrazovni sindikati u štrajku. Mi očekujemo da će se oni odazvati pregovorima”, rekao je Aladrović.

Istaknuo je da se, međutim, na tim pregovorima razgovara o temama definiranima Temeljnim kolektivnim ugovorom, a da se o koeficijentima složenosti poslova, čije povećanje za 6,11 posto traže obrazovni sindikati, može samo “razgovarati, ali ne i pregovarati”. Ministar je ustvrdio i da Vlada za sada ne razmišlja o sudskoj zabrani štrajka. 

…..

Iz tog razloga, ministrica Blaženka DIVJAK sazvala je izvanrednu konferenciju za medije koja će se održati u ministarstvu obrazovanja u 14 sati.  [ HINA ]