Zanimljivosti
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Večer čitanja i otvorenje našega Kutka za čitanje
objavljeno: 27. studenoga 2019.

Večer smo pomno planirali, dogovorili nadnevak i vrijeme održavanja, na satima likovne kulture izradili i ispisali pozivnice, oslikali plakat, uredili učionicu… No tad se zahuktala novonastala situacija u našoj domovini – štrajk učitelja. Nastavili smo s organizacijom.

Ono uzbuđenje i radost iščekivanja te večeri na licima mojih učenika samo me još više ohrabrilo da događanje i održimo unatoč mojoj uključenosti u štrajk. Kažu kako se neodgodive unaprijed dogovorene aktivnosti smiju provesti… Time vođeni, 20. studenoga u večernjim satima održali smo svoju prvu Večer čitanja u našem razredu. Okupila se ekipa, prava ekipa!

Učenici, roditelji, bake, bratići i sestrične, rođaci i moji kolege učitelji kao naša velika podrška u svemu. Kolačići svih vrsta, kakao, čaj, kava za odrasle – sve su to vrijedne ruke roditelja učenika pripremile. Prava fotelja za male i velike čitače smještena u Kutku za čitanje i večer je mogla početi! „U ritmu odrastanja” naš je moto ove prve Večeri pa smo s time na umu izabrali učeničke sastavke, pjesmice, kratke priče od početka školovanja do sad, od 1. do 3. razreda.

Moja djeca – moji učenici pronašli su kod kuće stare pisanke te iz njih birali tekstove za čitanje. Posebna nam je čast bila ugostiti moju bivšu učenicu, slijepu djevojčicu Lanu Fišer, sada osmašicu, koja nam je na brajici čitala svoj sastavak Svijet po mom.

Čitali su moji učenici, petašice Lana LUKAČEVIĆ i Ema ARBUTINA, mame Katarina i Lucijana, Ogijeva baka…

Naša suradnica u projektima, doc. dr. sc. Drahomira CUPAR s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru darovala je učenicima ovom prigodom zbirku od osam slikovnica iz serijala Moja prva knjiga životnih vrijednosti Mladena Kušeca, svakom učeniku po jednu, kako bi ih čitali kod kuće i u našem Kutku.

Veliko hvala mojim kolegama: učiteljima hrvatskog jezika Mariji VARGI i Marku BERNATOVIĆU, Laninoj asistentici Jasmini GLAVAŠ i knjižničarki Josipi VEŠLIGAJ, koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i doživjeli čaroliju druženja, spoj generacija u razredu uz lijepe tekstove učenika. Uživali smo u prekrasnoj večeri čitanja, zabave, druženja i smijeha. Svega toga ne bi bilo bez mojih učenika i njihovih roditelja. Njima posebno hvala na potpori u svemu i uvijek izvrsnoj suradnji.

Večer čitanja dio je završnih aktivnosti eTwinningova projekta Čitateljski izazov, koji provodimo u razredu. 

……………….

Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci

….

Rođena i školovana u Osijeku, studij za učitelje završila na Učiteljskom fakultetu u Osijeku s pojačanim sadržajima informatike. Veliki naglasak stavlja na humanitarni rad i projektni oblik nastave.