Jučer-danas-sutra
PREGOVORI SE NASTAVLJAJU POPODNE
Ministar Aladrović: Očekujem danas dogovor sa sindikatima
objavljeno: 26. studenoga 2019.

Sastanak u Banskim dvorima trajati će i za vrijeme sjednice Vlade, koja počinje u 17 sati, a sa Vladine strane i dalje će ga voditi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Vlada i sindikati počeli su zadnju rundu pregovora u ponedjeljak nakon velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, na kojem se, prema procjenama, okupilo između 20 i 40 tisuća ljudi. No, nakon sedmosatnih pregovora nisu postigli dogovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata pa će pregovore nastaviti danas.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je jučer kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili “jako konstruktivni”.

“Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja”, kaže Frka Petešić.

A danas tijekom dopodneva kako prenosi Hina, o pregovorima sa sindikatima izjasnili su se ministri Josip ALADROVIĆ, Dražen BOŠNJAKOVIĆ i Tomislav ĆORIĆ kao i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko BAČIĆ.

Ministar Aladrović: Očekujem danas dogovor sa sindikatima

 Ministar rada Josip Aladrović izjavio je kako očekuje da će dogovor sa sindikatima učitelja koji su u štrajku biti postignut danas ali je odbio otkriti što Vlada konkretno nudi, a u dobro rješenje vjeruje i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji poručuje kako premijer nije odgovoran.

„Očekivali smo dogovor jučer, pregovori su trajali sedam sati. Nije se došlo do rješenja, ali koliko znam ima dovoljno toga na stolu što može biti prihvatljivo kao rješenje i ja osobno očekujem da će se to dogoditi danas“, izjavio je ministar Aladrović.

Mišljenja je i kako je pregovaranje s predstojnikom Ureda premijera dovoljna razina te da to pokazuje volju premijera da se riješi problem.

„Odlučili smo da ispred Vlade pregovara predstojnik Ureda premijera. Ostali iz ministarstava rada, financija, znanosti sudjeluju na tehničkoj razini i smatramo da je to u redu“, dodao je Aladrović koji je na upit što je točno ponuđeno sindikatima odgovorio da treba ostaviti pregovaračkim timovima da razgovaraju o tome.

„Ne izlazimo u medije niti s jedne strane, na način da ugrozimo pregovore. Dobit ćete informacije kada ti pregovori završe, a osobno vjeruje u pozitivan ishod pregovora“, rekao je ministar rada u Tuheljskim Toplicama gdje je bio s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“. 

Bošnjaković: Premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu

I ministar Bošnjaković komentirao je situaciju sa štrajkom učitelja kazavši da vjeruje da će se naći dobro rješenje jer štrajk predugo traje.

„Vlada je pokazala da radi na tome, da želi povećati plaće u prosvjeti, a ovo pitanje koeficijenata je poprilično složeno. To je mozaik koeficijenata u kojem su koeficijenti za sve sektore, puno ih je i premalo je vremena da se ozbiljnije preispita i analizira u nekoliko dana“, kazao je Bošnjaković.

Poručio je i kako premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu.

„Premijer je ponudio i ovo je Vlada u čijem razdoblju plaće rastu. Dakle, po meni, odgovor je: ‘Premijer nije odgovoran’“, zaključio je ministar pravosuđa.

Ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović odgovorio je i na novinarsko pitanje hoće li Vlada pokušati regulirati rad nedjeljom. Najprije je kazao da je to pitanje koje se već dugo medijski komunicira, no „u ovom trenutku nije na top listi prioriteta“.

„Ali je definitivno jedan od elemenata kojima se moramo početi baviti i sigurno poslušati što imaju sve zainteresirane strane za reći. Kada to čujemo, onda možemo dalje regulirati to pitanje“, rekao je Aladrović. [ HINA]

Ministar Ćorić: Ispunjavanje sindikalnih zahtjeva udar na pozitivne makroekonomske pokazatelje

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav ĆORIĆ izjavio je u utorak da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata moglo dovesti do “udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje”, te je poručio kako bi od osobno tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

Čini mu se da se ide “u smjeru udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina” jer varijanta u kojoj svatko gleda samo na svoju, a ne širu poziciju, vodi upravo upravo u tom smjeru. 

  • Ćorić začuđen strpljenjem Plenkovića

“Ja u potpunosti razumijem nezadovoljstvo, međutim, u zadnje tri godine plaće u javnim i državnim službama s ovim zadnjim povećanjem porasle su za više od 18 posto. Neka se jave svi premijeri, ministri financija i gospodarstva u zadnjih 28 godina hrvatske samostalnosti i neka kažu kad se to dogodilo”, kazao je Ćorić novinarima uoči Vladina užeg kabineta. 

Komentirajući to što problem s obrazovnim sindikatima i štrajkom traje već mjesec dana i ne nazire mu se kraj, Ćorić je rekao da je “začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za ovu cijelu situaciju”.

Upitan što bi Plenković trebao napraviti, Ćorić je istaknuo kako kao dio Vlade “u potpunosti poštuje kolektivne odluke”, ali on osobno bi tražio preispitivanje zakonitosti štrajka. 

Na pitanje misli li da bi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon svega trebala ostati na svojoj funkciji, odgovorio je da će Divjak sama prosuditi kakva je njezina pozicija nakon svega što se dogodilo.

  • Kujundžić: Treba biti oprezan oko zaduženja

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak da “ima smisla pregovarati jer razgovori i pregovori uvijek donesu rješenje”. 

Za mogućnost da se Vlada zaduži kako bi ispunila zahtjeve sindikata kaže kako tu treba biti oprezan.

“Kad se gleda s nacionalnog aspekta, neovisno o strankama, treba se paziti i ne trčati u zaduženja, a s druge strane treba uvažavati sve ljude da trebaju veće plaće”, rekao je Kujundžić.

Branko Bačić: Čini mi se da neće biti promjene koeficijenata

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak kako mu se čini da neće biti promjene koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, no to treba pitati pregovarače jedne i druge strane.

“Bojim se da neće biti promjena u koeficijentu, no to ćete morati pitati pregovarače s jedne i druge strane”, rekao je Bačić novinarima nakon izlaska iz Vlade komentirajući nastavak pregovora o zahtjevima sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Bačić je istaknuo da je Vlada najveći poslodavac u Hrvatskoj, koji zapošljava 250.000 radnika. “Znate li vi koji to poslodavac povećava plaću za 20 posto, a za uzvrat dobije štrajk”, upitao je.

“Ima poslodavaca koji su smanjili cijenu proizvoda, u ovom slučaju porez koji je smanjen kroz četiri kruga porezne reforme, a znali su povećati prihode”, opisao je slikovito rad Vlade.

Bačić kaže kako razumije ulogu profesora i nastavnika, ali ni jedna Vlada od pet zadnjih nije javnim i državnim službenicima toliko povećala plaće i materijalna prava, kao što su božićnice, regresi, jubilarne nagrade i sl. Unatoč takvim izdašnim povećanjima, dodaje Bačić, sindikati nisu zadovoljni.

“Vlada je za dogovor i razgovor, uvažavamo značaj prosvjete i znanosti i želi se doći do sporazuma”, rekao je upitan zašto Vlada ne povuče konkretan potez za završetak štrajka.

Podsjetio je kako je Vlada u procesu mirenja nudila povećanje od četiri posto samo prosvjetarima, što je odbijeno.

“Nakon toga krenuo je štrajk, a nakon toga došlo je još šest posto svim državnim i javnim službenicima, to je moj odgovor”, kaže Bačić. [ HINA ]