Jučer-danas-sutra
32 DANA ŠTRAJKA, PREGOVORI JOŠ TRAJU
Plenković: Imamo ponudu koja je dobra i koja će vratiti djecu u školu
objavljeno: 26. studenoga 2019.

Naveo je da nije čuo izjavu Vilima RIBIĆA da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do rješenja. 

Ali, večeras su se stvari promijenile. Premijer Andrej Plenković je došao na pregovore s predstavnicima obrazovnih sindikata, koji se vode u Banskim dvorima, potvrdio je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Pregovori sa sindikatima sada su u Banskoj sobi, vodi ih predsjednik Vlade”, rekao je Milić.

Na pregovorima, koji su počeli u 16,30 sati i do 23,00 sata nisu završili, uz sindikalce, sudjeluju premijer Andrej Plenković, ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić,  posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

23:30

Jučer su pregovori završili u ovo vrijeme. Do novinara koji izvještavaju o ovom događaju, rečeno je da ima novih zapleta u pregovorima i da se ne zna kada će pregovori završiti.

23:08

Sastanak Vlade i obrazovnih sindikata, na kojemu bi prema očekivanjima sindikata Vlada trebala dati konačnu ponudu za prestanak štrajka, još uvijek traje.

22:45 

Reporterka televizije N1, kaže: Pregovori se bliže kraju. Još se dogovaraju uvjeti prekida štrajka u školama.

22:00

Kako javlja novinar portala srednja.hr – približava se kraj maratonskog sastanka sindikata i Vlade.

21:50 

Na stolu je navodno nekoliko ponuda, javlja HRT-ova reporterka.

21:30

Sindikati su nakon pet sati sastanka izašli na predah i konzultacije. Pregovorima se ne nazire kraj.

……….……….……….……….

Divjak: Izgledan je produžetak školske godine 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

“Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”. “Nitko taj čarobni štapić nema”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom “iza koje možemo stajati”.

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. “To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti”, komentirala je ministrica. [ HINA ]