Zanimljivosti
OBRAZOVANJE I TEHNOLOGIJA
Što je Steve Jobs rekao o obrazovanju
objavljeno: 3. prosinca 2019.

… područje na kojem je ta ista industrija zaradila mnogo novca [obrazovanje]. Stoga me iznenadio ovaj komentar iz intervjua s Jobsom iz 1996. godine:

Očito je da Jobsov uvid ne donosi ništa novoga.

Većina iskusnih učitelja tijekom svoje karijere svjedočila je dolasku i odlasku raznih trendova koji su obećavali da će promijeniti stanje u obrazovanju, ali zapravo nisu riješili niti jedan problem. U tekstu „Što popularnost Ipada kaže o obrazovanju” prisjetio sam se razgovora s obrazovnim stručnjakom Grantom WIGGINSOM, koji mi je rekao: „Dovoljno sam star da se sjetim kad su strojevi Xerox, televizori, filmska vrpca, videorekorder, videodiskovi i slične inovacije trebale donijeti revoluciju u obrazovanje.”

What The iPad’s Popularity Says About Education

Ipak, vrijeme u kojem je Jobs dao ovu izjavu [1996.] samo se po sebi ističe. Jasno je već nekoliko desetljeća [ako ne i dulje] da izazovi javnog obrazovanja nadilaze jedinstvena „rješenja”. Jedna od središnjih premisa obrazovne reforme – da postoji jedinstveni „stroj” poznat kao obrazovanje i da taj stroj može biti reformiran – možda uopće nema nikakve veze sa stvarnošću.

Iako smatram da ne treba veličati tehnološke velikane poput Stevea Jobsa i Billa Gatesa, njihovo iskustvo i dugogodišnji rad u ključnim društveno-kulturnim strukturama [npr. tehnoloških divova poput Applea i Microsofta] katkad donosi korisne uvide za ostale.

Zapravo, katkad je upravo činjenica da ovi pojedinci nisu obrazovni stručnjaci ono što njihova mišljenja čini posebno korisnima.

Istina je da je Jobs ovo rekao davne 1996., prije nego što su internet i mobilna tehnologija zaista zaživjeli. Međutim, pitanje je li Jobs bio u pravu čini se manje važnim od činjenice da je netko u njegovu položaju i s njegovim iskustvom došao do tog zaključka. To je, po mom mišljenju, bit cijele priče.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: TeachThought  portal je posvećen podržavanju i obrazovanju učitelja i razvijanju poučavanja u 21. stoljeću. TeachThought primarno prenosi teme vezane za istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju te pomaže učiteljima usavršiti vlastiti zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com