Zanimljivosti
U LUKSEMBURGU
Nastava kodiranja već od prvog razreda osnovne škole
objavljeno: 29. studenoga 2019.

… postati dio luksemburškoga nastavnog programa već od početka sljedeće školske godine. Istaknuo je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i satove o računalnom razmišljanju.

Računalno razmišljanje proces je koji poopćuje rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi potiču potpune, smislene odgovore na osnovi više promjenjivih, koji zahtijevaju uporabu razlaganja, reprezentacije podataka, uopćavanja i modeliranja algoritama koji se zasnivaju na računalnom razmišljanju.

Meisch je također kazao da su digitalne vještine „dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati” u doba modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim je zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje i Finska, u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obvezatna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda osnovne škole.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Luxembourg Times ]