Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [56]
Radijalni ritam
objavljeno: 29. studenoga 2019.

Pošto su već u prvom i drugom razredu gradili različite ritmove i uspoređivali ih s glazbom, danas smo učili novu vrstu ritma za koju dosad nisu čuli. Prvo smo pričali/razgovarali/ istraživali o pojmu širenja sunčeve svjetlosti i kako mnogi šablonski sunce prikazuju u kutu svojih radova i kako se „zrakasto” širi. Jedan je učenik spomenuo da ga mama maže posebnim kremama, jer je osjetljiv na sunčevu svjetlost. Tu smo se dotaknuli brige o zdravlju, ali i pojma zračenja = radijacije.

Kad su ostvarili i otkrili ta dva pojma – SUNCE i ZRAČENJE – bilo je lako pretvoriti to u likovni jezik. Radijalni ritam jest ritam koji polazi od središta i širi se prema vanjskim rubovima, pazeći na simetriju i ritam. Ritam je pravilna izmjena ili ponavljanje elemenata. Pravilnost se očitava u prepoznatljivom i izmjerljivom algoritmu, načinu odabranom da se promjena izvrši, po M. Huzjak .

Cjelina:

Ploha     

Nastavna tema:

Grafički dizajn

Likovno područje:

dizajn, slikanje

Likovni problemi (ključni pojmovi):

kompozicija boja i oblika, simetrija, ritam i niz

Motiv:   

nevizualni: radijalni ritam (zrakasti)

Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike:

kolaž-papir

Nakon uspješno završenog sata, učenici su imali potrebu svaki rad kritički procijeniti.

Iznimno su zadovoljni koloritom, izgledom panoa te ih zatičem kako sjede pred njim i nadalje procjenjuju radove, komentiraju, a dio učenika zamolilo je crnu podlogu da kod kuće izrade ovakve radove za bake i roditelje (prijatelje) i da ih poklone za nadolazeće blagdane. Ocijenili su sat izvrsnim i još dugo pričali o radijalnom ritmu, jer su se osjećali ponosnima što znaju likovni pojam koji drugi ne znaju i mogu objašnjavati što taj pojam znači.

………………………….