MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Izgubljeno se mora nadoknaditi: kraći zimski praznici, proljetnih neće ni biti?

petak, 29. studenoga 2019.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je u petak pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka…

Izgubljeno se mora nadoknaditi: kraći zimski praznici, proljetnih neće ni biti?

…niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru, naglašava Ministarstvo u priopćenju.

  • Nagađanja o mogućem "reprogramiranju" nastave nisu utemeljena

Sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe,elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Stoga nagađanja o mogućem "reprogramiranju" nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona, ističe Ministarstvo obrazovanja.

Prema jučerašnjim podacima Ministarstva, 34 osnovne škole i 28 srednjih škola u potpunosti održavaju nastavu. Djelomično nastavu održava 274 osnovne škole i 139 srednjih škola, koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

Po podacima, 441 osnovna škola i 163 srednje škole uopće ne održavaju nastavu, a Ministarstvo nema podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

Prema zakonskoj regulativi, škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana.

  • Dio škola nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima

Prema informacijama Ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, trebat će skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za te škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak - Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak - uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

  • Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenom terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču. 

Ministarstvo napominje kako je navedeni pregled stanja izrađen tako da ne uključuje odrade nastave subotama.

Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi. [ HINA ]

Vezani članci
Školski portal: Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Promotrimo koje pogreške čine učitelji pri uspostavljanju discipline u učionici.…

Školski portal: Što se promijenilo u planiranju nastave?

Što se promijenilo u planiranju nastave?

Jesam li nešto propustila? Ovaj je model zastario ne zato…

Školski portal: Rođendani, rođendani….

Rođendani, rođendani….

… od papira s ispisanim datumom rođenja i stavila ih…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Rođendani, rođendani….

Rođendani, rođendani….

… od papira s ispisanim datumom…

Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a…

Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…