Jučer-danas-sutra
VLADA I SINDIKATI: SVE JE ISTO KAO I PRIJE SASTANKA
Frka Petešić: Nema pomaka u pozicijama Vlade i sindikata
objavljeno: 29. studenoga 2019.

…  te da se razgovori nastavljaju, ali nije precizirao kada.

“Imamo situaciju gdje smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to onda otežava pronalazak rješenja”, rekao je novinarima nakon sastanka na kojem je, naveo je, premijer apelirao da se što prije završi štrajk.

Frka je u više navrata kazao da sindikati ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova što je, rekao je, otegotna okolnost za razgovore.

Postavlja se “100 postotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,2 posto u ostalim javnim službama”.

“De facto, ne samo da su djeca koja ne idu u školu taoci, nego su taoci i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila”, ustvrdio je.

SA SINDIKALNE STRANE NEMA POMAKA

S druge strane (sindikalne) nema nikakvih pomaka i dosta je to otegotna okolnost, dodao je predstojnik premijerova Ureda.

“Oni su govorili o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali postoji i određeno nejedinstvo i zbog toga su ti razgovori malo teži”, rekao je, među inim.

Ponovio je Vladin stav da se uredbu o koeficijentima neće mijenjati “preko koljena” nego na sustavan i kvalitetan način, a paralelno s tim, da se ne čeka, sindikatima je ponuđeno povećanje dodataka na plaću.

Razgovori sa sindikatima će se nastaviti, potvrdio je, a na pitanje o čemu, s obzirom na tako čvrste suprotne stavove, odgovorio je: “Vlada može mijenjati svoje pozicije ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je jako teško doći do pomaka osim da prihvatite 100 posto tog zahtjeva”, rekao je Frka Petešić.

Za eventualnu sudsku zabranu štrajka rekao je da “ne zna i da o tome ništa ne može reći” kao i da se o tome nije razgovaralo na večerašnjem sastanku.

 Potvrdio je i raniju najavu Vlade da će štrajkašima biti plaćeni samo dani koje su u štrajku proveli do 15. studenoga. [ HINA ]