Jučer-danas-sutra
OŠ NIKOLA TESLA, PREČKO, ZAGREB > PISMO RODITELJIMA I UČENICIMA
Hvala na podršci koju nam pružate, sve propušteno će biti nadoknađeno na najbolji mogući način
objavljeno: 30. studenoga 2019.

Mediji nas zasipaju raznim izjavama, stavovima i tumačenjima nas samih, a jedino što želimo jest izjednačavanje, odnosno, približavanje koeficijentima zaposlenih u ostalim javnim i državnim službama na osnovi složenosti poslova i visoke stručne spreme koju svi u školi imamo. I ništa više. Nastojimo biti dosljedni sebi, ono što jesmo, a netko stalno pokušava od nas napraviti ono što nismo.

Ne želimo promatrati život kao vremensku nepogodu, stati i čekati da prođe, a tomu učimo i naše učenike, vašu djecu. Također ih učimo da moraju iznositi vlastito mišljenje i argumentirati svoje stavove, osobito u situacijama kad im se čini da su svi protiv njih. Dobri argumenti uvelike će utjecati na promjenu stava okoline i izvojevane pobjede.

Ovaj štrajk je građanski odgoj u primjeni i stvarnosti u kojem učenici uče o socijalnoj (ne)jednakosti i borbi za prava. Koristit će im puno više od čitanja o tome iz udžbenika.

Nikome nije lako zbog nastale situacije i smatramo da smo mi učitelji, vi roditelji i naša djeca u istoj situaciji koja je teška i mučna, ali znamo da smo na istoj (pravoj) strani. Poznata je izreka Na muci se poznaju junaci te vjerujemo da ćemo svi zajedno na kraju ipak izaći kao pobjednici čime ćemo omogućiti bolji život novim naraštajima, vašoj i našoj djeci. Svojim postupcima učimo ih kako ne posustati kad je teško te im pokazujemo što znači zauzeti se za sebe i pravu stvar.

Vjerujemo da ste zabrinuti kako će se nadoknaditi propuštena nastava i vjerojatno strepite od činjenice da učenici neće dobiti cjelovito znanje.

Osjećamo potrebu i dužnost da vas razuvjerimo. Naime, dane provedene u štrajku iskoristili smo za analizu postojećeg stanja u smislu obrade nastavnoga gradiva te smo napravili detaljan plan kako riješiti taj problem.  Jedno od rješenja jest bolja međupredmetna korelacija te provođenje terenske, izvanučioničke i drugih neformalnih oblika nastave što i inače radimo i s čijom provedbom ste upoznati. Vodimo se idejom i motom da djeca najbolje uče neposrednim iskustvom tako da će sve propušteno biti nadoknađeno na najbolji mogući način.

Isto tako, vremenik pisanih radova ćemo mijenjati, naravno, u dogovoru s učenicima tako da ne morate brinuti da će, povratkom u škole, nastati testomanija.

Sve ćemo odraditi kao što je i planirano, s manjim izmjenama i prilagodbama.

Željeli bismo vam zahvaliti na podršci koju nam pružate, a jedna koja nam je osobito ispunila srca i natjerala suze na oči jest veliki plakat na prosvjedu na Trgu bana Jelačića koji je glasio: Podržavaju vas roditelji iz Prečkog i Španskog!

Dakle, od svih roditelja u našoj državi, istakli ste se vi, naši dragi roditelji!

Ponosno smo kolegama iz drugih škola i iz drugih dijelova Hrvatske pokazivali plakat i hvalili se: Ovo su NAŠI roditelji!  Veliko vam hvala zbog toga!

Naši učitelji svaki su dan u školi, rade i uređuju svoje učionice kako bi učenici kad se vrate imali još ljepši prostor za učenje, rad i provođenje slobodnoga vremena. Mnogi učenici samoinicijativno dolaze pomoći. Razgovaramo s njima, dijelimo strahove i nade, planiramo budućnost.

Pismo ćemo završiti Pitagorinom mišlju: Život je nalik na olimpijske igre:
jedni trguju, drugi gledaju, treći se bore.

Došao je red na učitelje da se bore, a uz vašu pomoć i podršku, vjerujemo da će sve završiti sretnim ishodom na zadovoljstvo svih nas.

S poštovanjem

djelatnici OŠ Nikole Tesle

 ………………

[ IZ DRUGIH IZVORA | os-ntesle-zg.skole.hr  ]