Jučer-danas-sutra
SINDIKATI I VLADA RH POSTIGLI DOGOVOR
Sutra su učenici u školama
objavljeno: 2. prosinca 2019.

Premijer Andrej PLENKOVIĆ izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom:

  • tri posto od 1. prosinca,
  • dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još
  • dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja”, rekao je premijer Plenković. 

Nekoliko puta je Plenković isticao da je današnji dogovor kompromis, najavio je i  da će se “riješiti pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir MIHALINEC poručio je kako je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto, pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Mihalinec je pojasnio je kako je podizanje koeficijenta na razinu od 1,406 za visoku stručnu spremu razlomljeno u tri koraka te će biti realizirano za godinu i mjesec dana.

 “Time smo zajedno s Vladom ispunili ciljeve”, poručio je s konferencije za novinare u Banskim dvorima.

 Dodao je kako su istodobno dogovorili izmjenu uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

 “Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći realizacijom sporazuma, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta – tajnice i računovođe – dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata”, istaknuo je Mihalinec.

  • Sindikati jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma

 Ustvrdio je da prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma u sustavu odgoja i obrazovanja.

 U ime kolega iz ostalih sindikata najavio je da je štrajk zaustavljen i da se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i nenastavno osoblje vraćaju na radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

 “Imamo apsolutno povjerenje u Vladu i premijera da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako je dogovoreno i da će biti pripremljen dogovoreni sporazum”, rekao je Mihalinec. Zahvalio je svima na strpljenju i podršci, od roditelja, učenika i ostale javnosti, naročito sindikalnom članstvu koje je sudjelovalo u sindikalnoj akciji.

 Dodao je kako su dogovorili i bržu realizaciju akcijskog plana borbe protiv nasilja te u tome smo dobili potporu premijera. 

  • Složili smo se da se rješenje može donijeti samo na ovaj način

 Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto. “Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status”, ustvrdio je. 

 Kazao je kako su sindikalna tijela ovlaštena donositi takve odluke, uvjeren da će zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prihvatiti ovo rješenje i podržati sindikate u daljnjim sindikalnim aktivnostima.

 “Zahtjevi prema Vladi su ispunjeni, povećanje koeficijenata od 6,11 posto je utemeljeno, moralno i pravedno i sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna”, zaključio je Mihalinec. [ HINA ]