Zanimljivosti
INDIJA | ŠKOLA FONDACIJE AKSHAR
Škola u kojoj učenici školarinu plaćaju plastičnim otpadom
objavljeno: 6. prosinca 2019.

Službene statistike navode da njezini stanovnici svakodnevno proizvedu oko 26 000 tona otpada. U Pamohiju i sjeveroistočnoj državi Assam mještani su odlučili da taj otpad upotrijebe za grijanje tijekom oštrih zima u podnožju Himalaja.

Kada su prije tri godine ondje došli Sarma Parmita i Mazin Mukhtar te osnovali školu Fondacija Akshar osmislili su inovativnu ideju da roditelji djece školarinu plaćaju plastičnim otpadom.

Mukhtar, koji je prije dolaska u Indiju pomagao ugroženim obiteljima u SAD-u, sa suprugom Sarmom, diplomiranom sociologinjom, počeo je razvijati ovu ideju. Pomislili su da bi najbolje rješenje bilo da svako dijete donese najmanje 25 stvari svakoga tjedna i tako otplaćuju školovanje.

Iako je Fondacija dobrotvorna organizacija podržana donacijama, oni kažu da naknade za plastični otpad potiču osjećaj zajedništva i korisnosti.

Škola sad ima više od sto učenika. A ne samo da pomaže u poboljšanju lokalnog okruženja, već je počela preobražavati živote lokalnih obitelji dječjim radom. Naime, umjesto da napuste školovanje u ranoj dobi kako bi radili u lokalnim kamenolomima za 2,5 dolara na dan, starijim se učenicima plaća da poučavaju mlađu djecu u školi. Kako napreduju u školi, tako se i njihova plaća povećava. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Time ]