Jučer-danas-sutra
UČITELJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Prirodoslovna učionica Ivan De Zan
objavljeno: 5. prosinca 2019.

… na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ove je godine nazvana imenom prof. dr. sc. Ivana De ZANA.

Učionica je to u kojoj je prof. dr. sc. Ivan De Zan, tijekom svoga rada na ovome fakultetu, poučavao kolegije Osnove prirodoslovlja i Metodiku nastave prirode i društva brojne bivše generacije studenata.

Prigodnim citatom, koji je istaknut na spomen pločici na ulazu u učionicu, prenosi se jedna od najvažnijih poruka iz njegova sveučilišnog udžbenika Metodika nastave prirode i društva svim sadašnjim i budućim studentima Učiteljskoga fakulteta, o važnosti prirodnoga učenja u odgojno-obrazovnome procesu i njegovoj istinskoj vrijednosti u razvoju osobnosti svakoga učenika.

Ovim su činom djelatnici Učiteljskog fakulteta željeli još jednom iskazati poštovanje prema bivšem dekanu, prof. dr. sc. Ivanu De Zanu, koji je tijekom svojega dekanskog mandata omogućio izdvajanje Učiteljske akademije od Filozofskog fakulteta te time uspostavio temelje za razvoj suvremene i vrsne znanstvene ustanove za obrazovanje budućih učitelja i odgojitelja kakav je Učiteljski fakultet danas.

Obilježavanjem prirodoslovne učionice će sjećanje na ovog iznimnog profesora, koji je obilježio dio povijesti Učiteljskoga fakulteta i utkao svoje znanstvene ideje u brojne generacije učitelja, ostati trajno prisutno u prostorima ove ustanove koju je iznimno volio, profesionalno podržavao i s kojom je bio neraskidivo povezan.

……………

doc. dr. sc. Alena LETINA, izv. prof. dr. sc. Mario DUMANČIĆ |  Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu