Savjeti stručnjaka
PRIPRAVNI NA SVE: I NA RAVNODUŠNE I NA OKRUTNE
Kako se nositi s učenikom koji odbija vašu ljubaznost
objavljeno: 12. prosinca 2019.

Oni na vaš osmijeh, vašu velikodušnost, vašu ljubaznost  reagiraju ravnodušnošću – te čak i okrutnošću. 

Oni okreću očima na vaše pokušaje da izgradite dobar odnos s njima. Oni bulje u daljinu i gunđaju sebi u bradu kad pokušate pokrenuti razgovor s njima.

Oni vam se izruguju i ismijavaju vaše pogreške i manire.

Da, vi ste njihov učitelj. Vi ste plaćeni da obavljate ovaj posao. No njihovo vas ponašanje svejedno boli, više nego što ste si spremni priznati.

Kad razmislite o tome, kad uzmete u obzir koliko ste puta pokušavali pomoći nekom učeniku, jednostavno vas obuzme ljutnja.

Ta ljutnja polako raste s vremenom. Vi sanjarite o tome da očitate bukvicu tom učeniku. Ležite budni smišljajući govor koji neće brzo zaboraviti. Maštate o tome da ćete sresti tog učenika za nekoliko godina i reći mu što zaista mislite.

Ali možda… možda ih vaša ljubaznost plaši.

Možda su se razočarali toliko puta i tako jako da ako dopuste samima sebi da im se dopadnete – ili još gore, da se ugledaju u vas – i vi ih razočarate, razočaranje bi bilo preveliko.

Možda su oko sebe podignuli visoki zid da bi se zaštitili od mogućeg razočaranja i izdaje.

Stoga ne posustajte. Potiskujete svoje osnovne nagone. Odbacujete ozlojeđenost kojom ste se hranili, dok vas vaša bol i borba podsjećaju na to da budete ponizniji.

Uzimate u obzir sve ono što ne znate o tom učeniku i onome što ga možda čeka kod kuće – ili što ga ne čeka.

Dok stojite na vratima svoje učionice pozdravljajući učenike, primjećujete tog učenika kako pognute glave hoda prema vama.

Kimnete glavom i nasmijete mu se.

Možda će ovo biti dan kad vas prihvati i pusti vas unutra.

Možda će to biti za tjedan ili za mjesec dana ili tijekom zadnjeg dana škole. Nije važno. Vi ćete biti vođa, uzor i podrška na koju se oni mogu osloniti svakoga dana.

Stoga vi dajete – svoje strpljenje i razumijevanje, svoju čvrstoću i dosljednost, svoju nepopustljivu, odlučnu, nepobjedivu ljubaznost.

TO SE ZOVE POUČAVANJE I TO JE ONO ŠTO MI UČITELJI RADIMO.

…………..…

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih temi upravljanja učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com