Jučer-danas-sutra
BILO KUDA STRES SVUDA
Odličan i jednostavan način za smanjivanje stresa
objavljeno: 20. prosinca 2019.

Želimo s vama podijeliti vrlo jednostavnu metodu za koju je znanstveno dokazano da vas opušta. Ovom se metodom koriste strijelci, kirurzi, učitelji joge i drugi, čija je uspješnost izravno povezana s njihovom sposobnošću da ostanu pribrani i staloženi.

  • Stoga, o čemu se radi?

Ova se metoda naziva nazalno disanje i vrlo je jednostavna, a djeluje na sljedeći način: od prvoga jutarnjeg zvona do kraja nastavnog dana, osim kad pričate ili jedete, vježbajte disanje kroz nos.

DOBROBITI OVE METODE ZAISTA SU RAZNOLIKE.

1. Uski prolazi nosne šupljine prisiljavaju vas da usporite disanje, što ispunjava donju polovicu vaših pluća zrakom i stimulira parasimpatički živac koji automatski umiruje tijelo.

2. Ova vas metoda potiče da osvijestite svoje disanje. Drži vas prisutnima u svakom trenutku, a pritom se ne morate iznova podsjećati da se usredotočite na ono što je pred vama.

3. Ona podiže razinu vaše energije. Nazalno disanje poboljšava cirkulaciju kisika tijelom i omogućava vam da se osjećate svježe i na kraju dugačkoga nastavnog dana.

4. Ona snižava vaš tlak i puls, što šalje umirujuće signale mozgu te vam omogućuje da se prirodno i bez mnogo truda osjećate ugodno te djelujete simpatično.

5. Ona povećava respiratornu funkciju i fizičku sposobnost, filtrira milijune čestica stranih tijela dnevno te učinkovitije izbacuje ugljikov dioksid iz stanica.

6. Lakše je zadržati disciplinu ako izgovorimo samo ono nužno što je učenicima potrebno za uspjeh. To vas sprječava da stalno podsjećate, prepričavate i dajete upute i za najmanju stvar.

7. Učinkovitije ćete se kretati. Usporavanje disanja na prirodan način usporit će i vaše tijelo. Vaši će pokreti postati elegantniji i ekonomičniji.

8. Ova metoda disanja vrlo učinkovito uklanja razdraženost iz učionice, što je jedan od najvećih uzroka neprimjerenog ponašanja. Učenici uče na vašem primjeru, a ako ste vi smireni, bit će i oni.

JEDNOSTAVNA PROMJENA

Iako će možda biti potrebno nekoliko dana da razvijete naviku nazalnog disanja, otkrit ćete da ona donosi veliko olakšanje već u prvih sat vremena vježbanja.

Uzroci stresa možda će i dalje biti tu, ali vaša sposobnost da se nosite s njima i da spriječite da svoje tijelo bude pod negativnim utjecajem tih čimbenika uvelike će se poboljšati.

S vremenom bi vaši dani čak mogli poprimiti određenu meditativnu kvalitetu.

Ova mala jednostavna promjena ne samo da će vam pomoći da se bolje osjećate i izgledate, već će vam pomoći da shvatite koliko je stres utjecao na vašu svakodnevnicu.

To će vam pokazati koliko pozitivna, staložena i smirena narav utječe na osobe oko vas.

Na vaše učenike, vaše kolege, čak i na vaše voljene.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih temi upravljanja učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com