Školstvo u medijima
JEDNA ŠKOLA U IRSKOJ
Odbacuju domaću zadaću na mjesec dana i umjesto nje čine plemenita djela
objavljeno: 13. prosinca 2019.

Isto tako, unatoč dokazima da mala djela humanosti mogu „zaraziti” zajednicu poput virusa, previše je djece i dalje uključeno u vršnjačko zlostavljanje, bilo kao žrtve ili zlostavljači.

Možda je to razlog zbog kojeg se jedna osnovna škola u Irskoj odlučila za radikalan potez – odbaciti domaću zadaću u prosincu i umjesto nje zadati činjenje plemenitih djela.

U tjednima pred božićne blagdane djeca u školi Gaelscoil Mhíchíl Uí Choileáin u Clonakiltyju dobila su zadatak činiti plemenita djela svakoga radnog dana.

Ponedjeljkom se od njih traži uspostaviti kontakt i razgovarati sa starijom osobom. Utorkom imaju zadatak olakšati život jednome članu obitelji preuzimajući na sebe dio kućanskih poslova. Srijedom su slobodni odabrati plemenito djelo bilo koje vrste, a četvrtkom trebaju učiniti nešto lijepo za sebe kako bi se pobrinuli za svoje mentalno i emocionalno zdravlje.

OD UČENIKA SE TRAŽI DA PRITOM ZABILJEŽE SVOJA DOBRA DJELA U DNEVNIK DOBRIH DJELA. Škola je također osmislila „kanticu dobrote”, gdje učenici mogu ostaviti pozitivna zapažanja i poruke podrške kako bi pridonijeli jačanju samopouzdanja svojih kolega. Petkom ujutro jedna od nasumično odabranih bilješki čita se naglas pred cijelim razredom.

Uza sve to, cijeli razred surađuje u kolektivnom činu humanosti za doprinos zajednici koji je rezultat njihova zajedničkog promišljanja i rasprave.

Iz objave na školskoj stranici na Facebooku vidljivo je kako se slični programi u prosincu provode već tri godine zaredom.

Prošle je godine fokus bio na zahvalnosti, što je, kako navode, rezultiralo izvanrednim uspjehom i pozitivnošću.

U objavi je citiran zamjenik ravnatelja škole Íde Ní Mhuirí:

„Nastojimo potaknuti učenike da razmišljaju o pravom duhu Božića, duhu dobrote i davanja. S pretjeranim naglaskom na materijalistički i komercijalni aspekt Božića, često nam promakne njegovo pravo značenje, a to je dobra volja! Nažalost, ne mogu svi uživati u Božiću, neki su usamljeni, neki tužni, neki možda čeznu za onime što nemaju, a neki jednostavno ne znaju uživati u svečanostima. Ali svakome je potrebna ljubaznost, a čar je u tome što ne košta ništa.”

ZAMISLITE KAD BI SVE ŠKOLE ŠIROM SVIJETA PROVODILE SLIČNE PROGRAME I NE SAMO ZA VRIJEME BLAGDANA! Što kad bismo se usredotočili više na čvrst karakter i građansko ponašanje a ne na pripremu za testove? Što kad bi svaka škola preuzela na sebe ulogu da pošalje poruku „Biti dobar mnogo je važnije nego biti pametan”, i to ne samo na mjesec dana nego uvijek?

Najteži problemi s kojima se svijet danas suočava ne proizlaze toliko iz neznanja ili nedostatka inteligencije, već iz nedostatka zajedničkih vrijednosti koje nas navode da se brinemo jedni o drugima.

Bez temeljne ljudske pristojnosti i ljubaznosti znanje i izgradnja vještina mogu nas jedino dovesti u još veće probleme, dok preusmjeravanje na plemenitost pomaže izgradnji boljeg društva za sve nas.

U današnjem svijetu opterećenom društvenim medijima gdje su mladi ljudi neprestano pod pritiskom, ne postoji bolji način pokazati m put prema napretku od čina dobrote i ljubaznosti. Svi znamo da se dobro osjećamo nakon što pomognemo nekome. Osjećaj koji nam pruža pomaganje ljudima ne može se izmjeriti. Naša je poruka djeci vrlo jednostavna: danas imate priliku biti razlog za nečiji osmijeh i pomoći svijet učiniti boljim mjestom za sebe i druge.

  • Predivno. Manje domaće zadaće i više dobrih djela, molim vas. Hvala.

………………

NAPOMENA