Zanimljivosti
IGRA „KAMENČIĆ U CIPELI”
Metoda suočavanja s agresijom i neugodnim iskustvima prije nego što se pretvore u problem
objavljeno: 19. prosinca 2019.

 Ova metafora pomaže djeci progovoriti o svojim teškoćama. Preporučuje se igrati s djecom u dobi od šest godina.

„Molim vas, sjednite u krug. Znate li što se dogodi kad u cipelu uđe kamenčić? U početku vam možda neće smetati. Možda ćete ga zaboraviti, otići kući i leći u krevet. Ujutro ćete se probuditi bez sjećanja na kamen.

Ali nakon nekog vremena zaboljet će vas stopalo. Tad će vam se taj kamenčić učiniti golemim kamenom s oštrim rubovima. Konačno ćete skinuti cipelu i izvaditi nesretni kamen. Ali dotad se na nozi već stvorila rana. I na taj način mali problem postaje velikim.

Kad se naljutimo ili nas nešto uznemiri, to osjećamo poput kamenčića u cipeli. Ako ga na vrijeme izvadite, tad će s vašim stopalom sve biti u redu. Ako ga ostavite u cipeli, iz njega mogu niknuti veliki problemi.

Razmislite o tome, postoji li u ovome trenutku nešto što vam smeta? Ako postoji, potrebno je samo izgovoriti ‘Imam kamenčić u cipeli’ i možemo razgovarati o tome. Na primjer: ‘Imam kamenčić u cipeli.

Ne sviđa mi se što mi se Fedor danas narugao.’ Ako vas ništa nije uznemirilo, kažite ‘Nemam kamenčić u cipeli’ i mi ćemo znati da je s vama sve u redu.”

Ovu igru možete igrati periodički, kako bi sva djeca, čak i ona najintrovertiranija i najsramežljivija, imala priliku progovoriti o svojim brigama i iskustvima.

Možete se dogovoriti s djecom pa izgovarati frazu „Imam kamenčić u cipeli” svaki put kad je netko ljut, uvrijeđen ili uznemiren.

………………

NAPOMENA:

  • RUSIJA: Pedsovet.su – stranica namijenjena pedagozima i učiteljima, prenosi novosti, metode, mišljenja, istraživanja te nudi podršku odgovarajući na pitanja čitatelja i otvaranjem tema na forumu.
  • Izvor: pedsovet.su