Savjeti stručnjaka
ŠEST TOKSIČNIH LEKCIJA
Učenicima katkad slučajno šaljemo i problematične poruke
objavljeno: 8. siječnja 2020.

OPASNE ŽIVOTNE LEKCIJE

„Radite naporno i uspjet ćete”

Nažalost, ne živimo u meritokraciji, stoga moramo pripremiti učenike za stvarnost, odnosno za nepoštenost i nepravednost društva u kojem žive. Naporan rad nije dovoljan; mnogi će trebati naučiti kako će snaći u određenim situacijama, kako razviti samopouzdanje i komunikacijske vještine koje njihovi vršnjaci iz privilegiranijih društvenih slojeva obično posjeduju. Učenici moraju naučiti kako se podići kad završe na tlu.

 „Ako o tome sanjaš, možeš to i ostvariti”

Ovaj citat, često pogrešno pripisivan Waltu Disneyju, mladu osobu može predodrediti za neuspjeh. Sanjati nije dovoljno. Katkad trebate golemu dozu sreće, ali i dobre veze. Stvarni je svijet težak i mali su izgledi da ćete zarađivati za život igrajući računalne igre ili postati youtuber. Mladi uvijek trebaju imati unaprijed pripremljen plan za nepredvidljive i krizne situacije.

 „Svrha je obrazovanja pronalaženje posla”

U vrijeme sve veće administracije i usmjeravanja na podatke, moglo bi se reći da smo potpuno izbacili užitak iz učenja. Učenike ne potičemo da uče samo zbog učenja; sve mora biti mjerljivo. Podsvjesna poruka koju šaljemo jest da je sve što nema jasnu svrhu i ishod samo trošenje vremena.

„Pravila se ne smiju kršiti”

Ovo je škakljivo pitanje. Ne poričem da pravila pomažu izgraditi strukturu i postaviti granice, što je nužno i utješno, pogotovo za mlađe učenike. Međutim, biti uslužan i vrijedan radnik nije prednost u današnjem svijetu. Moramo naučiti naše mlade da razmišljaju kritički te da mudro biraju koja će pravila prekršiti.

 „Konformizam je dobra stvar”

Mnoge se škole, razumljivo, ponose svojim prikladno odjevenim učenicima. Ni ja ne želim osporavati dobrobiti školske uniforme u smislu društvene jednakosti. Međutim, stroga pravila o izgledu učenika mogu imati negativan utjecaj. Ne gušimo li time identitet i kreativnost svojih učenika?

 „Akademske vještine najvažnija su stvar na svijetu”

Svatko treba steći vještine čitanja, pisanja i računanja, ali naglasak koji se stavlja na njih i s njima povezane predmete šalje poruku da su akademske vještine najvažnija stvar na svijetu.

U najboljem slučaju to može biti frustrirajuće, a u najgorem štetno (u smislu samopouzdanja) za one mlade koji iz bilo kojeg razloga te predmete smatraju izazovnima. Učenici koji se ne snalaze u tim područjima, ali imaju vještine u praktičnim predmetima, rijetko kada dobivaju priznanje koje zaslužuju.

Uvođenje strukovnog naukovanja zaslužno je za postupni odmak od ove vrste razmišljanja, no treba i dalje raditi na tome. Da bismo bili uspješno društvo, trebamo radnu snagu sa širokim spektrom vještina.

………………

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati poučavatelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com