Školstvo u medijima
12 ALATA KOJE MORATE ISPROBATI U NOVOJ GODINI
Ako mi alat pomaže da budem bolji učitelj, upotrebljavam ga…
objavljeno: 7. siječnja 2020.

… u svojoj učionici uvijek krećem od pitanja svrhe. Hoće li mi taj alat pomoći da budem bolji učitelj? Kako može pomoći učenicima da uče na prilagođen ili autentičan način? I koje će vještine učenici izgraditi kao rezultat uporabe ovih alata, a koje se možda ne razvijaju netehnološkim metodama? 

Postoje alati koje upotrebljavam iz godine u godinu zbog toga što stalno izlaze njihove nove verzije ili zato što se mogu integrirati s drugim alatima kojima se koristim u svojoj učionici. U tekstu možete pronaći 12 alata koji pridonose učenju u mojoj učionici i od kojih su neki čak pomogli u mom profesionalnom razvoju.

1. Gimkit

Gimkit je alat temeljen na igranju, a moji ga učenici vole zbog toga što im nudi mogućnost boljega pamćenja sadržaja putem pitanja za ponavljanje te zbog različitih načina na koje se može primjenjivati u učionici.

Gimkit omogućuje učenicima da razviju brojne strategije i zabave se pri učenju.

2. Buncee

Buncee je svestrani alat za stvaranje multimedije i interaktivnih prezentacija. Omogućuje razne načine i modalitete učenja i stvaranja prilagođenog sadržaja. Buncee također nudi Laboratorij za ideje (Ideas Lab) u kojem učitelji mogu pronaći ideje za lekcije i obrasce za primjenu u učionici.

3. Synth

Synth donosi jednostavan način za snimanje podcastova i stjecanje komunikacijskih vještina. Može biti odličan alat za procjenjivanje govornih vještina te vrlo koristan u razrednim raspravama. Mi se koristimo Synthom u našem projektnom učenju gdje učenici mogu postavljati pitanja i odgovarati na njih te komunicirati s učenicima iz cijeloga svijeta.

4. Anchor

Anchor je još jedan alat za snimanje podcastova koji mi je pomogao izraditi vlastiti podcast putem kojeg mogu podijeliti svoje ideje s drugim učiteljima. Anchor je također popularan alat pomoću kojeg i učenici na jednostavan način mogu izraditi vlastiti ili školski podcast.

5. Wakelet

Wakelet je alat za uređivanje sadržaja. Omogućuje vam da uređujete blogove, videozapise i druge resurse kojima želite imati brzi pristup, ali je i moćan alat za učenje. Pomoću Wakeleta učitelji svojim učenicima mogu ponuditi iskustvo kombiniranog učenja online i klasičnog oblika nastave (eng. blended learning), a učenici pritom mogu izrađivati digitalne portfelje, razredne projekte i još mnogo toga.

6. Nearpod

Nearpod je multimedijski alat za interaktivnu prezentaciju te omogućuje učiteljima stvaranje zanimljivih lekcija koje mogu uključivati virtualne izlete i 3D objekte. Nearpod nudi lekcije o temama poput digitalnog građanstva, društveno-emocionalnog učenja, istraživanja karijera, učenja engleskog jezika te izvore za profesionalni razvoj učitelja. Za stvaranje lekcija mnogo je opcija, uključujući kvizove, ankete, crteže, audio i videosadržaj itd.

7. Adobe Spark

Ovo je prezentacijski alat koji se može upotrijebiti za stvaranje infografika, mrežnih stranica ili videozapisa. Ove su godine moji učenici odabrali Adobe Spark za projekte o svojim obiteljima i djetinjstvu. Ovaj im je alat omogućio autentičan način stvaranja sadržaja i izgradnje virtualnih vještina za budućnost, ali i nešto mnogo važnije – da ono što su napravili mogu podijeliti sa svojim obiteljima i prijateljima.

8. Voxer

Voxer je aplikacija koju učitelji mogu upotrijebiti za poticanje suradnje u učionici. To je alat kojim sam se koristio četiri godine, na brojne načine, uključujući povezivanje s drugim učiteljima u raspravama o knjigama, za usmjeravanje na posebne teme ili male grupne projekte u sklopu naše profesionalne zajednice učenja. Također, upotrijebili smo Voxer za projektno učenje u kojem su učenici mogli podijeliti svoje ideje i osvrnuti se na vlastito učenje.

9. Flipgrid

Flipgrid je platforma za društveno učenje gdje učitelji i učenici mogu snimati videoodgovore i uključiti dodatan sadržaj. Pomogao je u globalnoj suradnji tako što je stvorio način na koji se učenici mogu povezati s razredima i stručnjacima diljem svijeta. S Flipgridom moji su učenici mogli podijeliti svoje videomaterijale s učenicima iz Argentine i naučiti više o životu i školi, što je njihovo učenje dignulo na novu razinu.

10. Remind

Remind je aplikacija za slanje poruka koja učenicima i roditeljima omogućuje povezanost i pristup informacijama i resursima. Mojim je učenicima mnogo značilo to što su mogli poslati brzi podsjetnik, odgovoriti na tuđa pitanja i informirati roditelje o nadolazećim događajima. Remind također pomaže pri stjecanju vještina digitalnoga građanstva, dok učenici uče komunicirati u virtualnom prostoru.

11. Quizlet

Quizlet je alat za učenje koji učenicima omogućuje razne načine vježbanja sadržaja. Donosi nekoliko tisuća flash-kartica za vježbanje pisanja, sricanja i testiranja znanja. Učenici također mogu igrati Quizlet Live koji im omogućuje da se podijele u timove i surađuju. To je dobar alat za animiranje učenika u učionici i gradnju dobrih odnosa.

12. CoSpaces EDU

CoSpaces EDU platforma je za virtualnu stvarnost koja je postala omiljena nekima od mojih učenika osmog razreda. Bez obzira na to stvarate li 3D prostor, osmišljavate li igru, interaktivnu priču ili eksperiment, vaši će učenici uživati u stvaranju virtualne stvarnosti i razvijanju vještina kodiranja. Također mogu vježbati suradnju radeći u timovima.

Ovo su samo neki od načina na koje sam sa svojim učenicima primjenjivao ove alate u učionici. Razmislite o zadatcima koji oduzimaju mnogo vašeg vremena ili o mogućim problemima odnosno izazovima s kojima ste suočeni. Bilo koji od ovih alata može biti dobar za rješavanje takvih problema.

Želite li moj savjet?

Počnite razmišljati o vlastitim zadatcima i krenite od jedne stvari. Isprobajte je i zatražite od učenika ili kolega povratne informacije, a zatim napravite potrebne prilagodbe.

………………

NAPOMENA:

  • Getting Smart portal je posvećen inovacijama u učenju, obrazovanju i tehnologiji.
  • Izvor:  gettingsmart.com
  • Photo by NeONBRAND on Unsplash