Školstvo u medijima
TRI AKTIVNOSTI ZA POUČAVANJE LJUBAZNOSTI
I ljubaznost se može naučiti
objavljeno: 13. siječnja 2020.

Ako ste učitelj ili roditelj i želite potaknuti djecu na ljubaznost, sljedeće vam vježbe u tome mogu pomoći. Osim što će motivirati djecu da budu ljubazni jedni prema drugima, one će vas i zabaviti!

USTANI AKO…

Posjednite djecu u krug. Zatim ih zamolite da odaberu osobine vršnjaka iz razreda. One mogu biti općenite poput boje kose ili određene poput sporta kojim se bave odnosno omiljene boje.

Zatim kružite oko njih i prozivajte jednog po jednog učenika da podijeli osobinu koju je odabrao izgovarajući rečenicu: „Ustani ako…”

Tad bi svako dijete koje se prepoznaje trebalo ustati. Ostala će djeca obratiti pažnju i naučiti nešto više o svojim vršnjacima. Ovo je sjajna aktivnost koja otkriva više osobnih detalja o svakom djetetu i potiče ih na aktivno slušanje kolega.

STAKLENKA DOBROTE

Postavite staklenku u koju ćete ubaciti kovanicu svaki put kad primijetite dobro djelo. Kad ga uočite, objavite ga cijelom razredu i pokažite kako ubacujete novčić u staklenku. Objasnite zašto određeni zadatak smatrate dobrim djelom.

Možete također zamoliti djecu da vam prijave dobro djelo kojem su sami svjedočili, objaviti ga i ubaciti novčić u staklenku. Kad je staklenka puna, počastite grupu učenika ili cijeli razred sitnicom poput sladoleda za vrućih ljetnih dana, novom stolnom igrom ili knjigom za učionicu.

EKSPERIMENT SA ZUBNOM PASTOM

Pokušajte kombinirati poučnu lekciju sa znanošću. Podijelite svakom djetetu zubnu pastu, papirnati tanjur i plastičnu žlicu. Zamolite ih da istisnu cijelu pastu na tanjur (zabavno!). Kad su gotovi, zamolite ih da, koristeći se žlicom, vrate pastu u tubu.

Kad shvate da je njihov trud uzaludan, objasnite im na koji način funkcionira tuba paste za zube i što je vakuum. Zatim im kažite da su izgovorene riječi poput zubne paste. Jednom kad ih izgovorite, koliko god se trudili, ne možete ih više vratiti, stoga je vrlo važno dobro razmisliti prije nego što nešto kažete ili učinite.

………………

NAPOMENA 

  • SAD: Little Passports – blog dviju mama čija je vizija potaknuti djecu na učenje.
  • Izvor: littlepassports.com