Zanimljivosti
WHATSAPP I ŠTO S NJIM
Jesu li roditeljske grupe na Whatsappu štetne za vašu školu?
objavljeno: 14. siječnja 2020.

Vodstvo škole trebalo bi stoga, prije nego što prigrli ovaj tehnološki trend, razmotriti sljedeće implikacije.

NEDOSTATAK KONTROLE

Školsko vodstvo ima malo kontrole ili je nema nimalo nad komunikacijom koja se događa putem Whatsappa. Vrlo ju je teško pratiti i nije moguće utjecati na to koja će vrsta sadržaja biti objavljena.

NEDOSTATAK PRIVATNOSTI

Većina roditelja ne želi da se fotografije i videozapisi njihova djeteta dijele na grupi, a vodstvo škole, kad je to u pitanju, ima odgovornost prema djeci i roditeljima.

NEPOSTOJANJE SUSTAVA ODOBRENJA SADRŽAJA

Nije moguće odobriti sadržaj prije nego što se objavi. Kvaliteta sadržaja ovisi isključivo o individualnoj procjeni i namjerama učitelja ili roditelja.

BROJEVI MOBILNIH TELEFONA NISU PRIVATNI

Brojevi mobilnih telefona svih članova grupe na Whatsappu vidljivi su svim članovima, što omogućuje pozivanje i slanje poruka pojedincima. Učitelje se često uznemiruje u kasne sate. Zabilježeni su također slučajevi urote roditelja protiv učitelja.

DODATAN STRES ZA UČENIKE

Kad roditelji gledaju fotografije i videozapise aktivnosti drugih učenika, skloni su svoje dijete uspoređivati s njima, uzrokujući im dodatan izravan i neizravan stres.

NAPORI UČITELJA ČESTO SE OSUĐUJU

Učitelji su često meta roditeljskog osuđivanja, posebno kad se jedan roditelj potrudi utjecati na ostale okrećući ih protiv učitelja.

MOGUĆE RJEŠENJE

Zabrana grupa na Whatsappu nije rješenje, jer ih roditelji osnivaju bez znanja škole. Ono što je školama potrebno jest odgovarajuća alternativa za roditelje.

U ovom trenutku postoji stvarna potreba za platformom namijenjenom komunikaciji roditelja s učiteljem. Vodstvo škole trebalo bi razmotriti druge mobilne aplikacije na tržištu koje imaju rješenje za navedene probleme, platforme gdje je moguće podijeliti i izložiti napredak učenika uz očuvanje privatnosti.

………………

NAPOMENA

  • INDIJA: Lernio – platforma za komunikaciju učitelja s roditeljima putem kojeg je moguće podijeliti personalizirani sadržaj koji se tiče njihova djeteta.
  • Izvor: lernio.in