Iz školskog svijeta
FIRST LEGO LEAGUE
Istraživačko-inovativni radovi s temom Grad budućnosti
objavljeno: 14. siječnja 2020.

Ove se godine provodi u 100 država svijeta, a jedna je od njih i Hrvatska.  Na natjecanje je prijavljeno 20 ekipa iz cijele Hrvatske, s između tri i deset članova, ukupno oko 170 djece. Tema je natjecanja ove godine „Grad budućnosti”.

Tijekom pet mjeseci priprema djeca su proučavala kako se grade kuće sigurne od potresa, kako dizajnirati dječje igralište koje je dostupno svima, uključujući i osobe s invaliditetom, kako poboljšati samoodrživost gradova, kako riješiti prometnu gužvu i kako spasiti divlje životinje koje zalutaju u grad.

Na susretu uživo prokazat će svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su i na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms koji će upravljati nadzornim dronom, pomicati kran, postaviti kućicu na drvo i slično. I sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adria regije u Sloveniji te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u Grčkoj i SAD-u.

Dodatna je zanimljivost što su ocjenjivači i suci na ovom natjecanju profesori naših fakulteta Sveučilišta u Zagrebu [Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje] i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje će natjecatelji dobiti od suca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja.

Hrvatski robotički savez organizira FIRST LEGO League, održava se u subotu, 18. siječnja 2020. u 10 sati na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.