Iz školskog svijeta
FILIPINSKI PRIMJER
Studenti moraju zasaditi barem deset stabala žele li diplomirati
objavljeno: 15. siječnja 2020.

… nakon diplomiranja, kao i da će to pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Zagovornici novog zakona kažu da bi mogao pridonijeti sadnji do čak 525 milijardi stabala u jednoj generaciji, budu li se svi pridržavali pravila.

S više od 12 milijuna učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet milijuna učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500 tisuća diplomanada svake godine, ova će inicijativa, ako se pravilno provede, osigurati da se godišnje posadi najmanje 175 milijuna novih stabala. Tijekom jedne generacije, u sklopu ove inicijative, može se tako posaditi i do 525 milijardi stabala – rekao je Gari ALEHANO, autor prijedloga.

Stabla će se saditi po mangrovama, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Osim neposrednog utjecaja drveća na apsorpciju ugljikova dioksida, filipinske se vlasti nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svijest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljnjih ekoloških inicijativa. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema National Geographic ]